Ole Fogh Kirkeby fylder 60 år
Professor, dr.phil. Ole Fogh Kirkeby fylder den 9. februar 60 år. Ole Fogh Kirkeby har været ansat ved CBS siden 1985, hvor han blev ansat som stipendiat ved det dengang nyoprettede Institut for Datalogi og Systemvidenskab.
Ole Fogh Kirkeby er uddannet magister i idéhistorie fra Århus Universitet i 1973. Han startede sin akademiske karriere på RUC, som adjunktvikar i videnskabsteori og senere som kandidatstipendiat indenfor det samfunds-videnskabelige hovedområde. Efter RUC blev han ansat ved Danmarks Pædagogiske Bibliotek, hvor han arbejdede med undervisningsteknologi. Han blev hurtigt blev fanget af projektet ”kunstig intelligens”.
I 1985 blev Ole Fogh Kirkeby ansat ved Handelshøjskolen i København først som som stipendiat og i 1986 som lektor i systemvidenskab. Her fortsatte han sit arbejde med at kritisere kunstig intelligens.
Ole Fogh Kirkeby blev i stigende grad optaget af erkendelsesteori; af to dimensioner af vores eksistens, kroppen og begivenheden. Han begyndte at udvikle en sammenhængende filosofi med kroppen og begivenheden som centrum.
I 1994 forsvarede Ole Fogh Kirkeby sin doktorafhandling ”Begivenhed og krops-tanke. En fænomenlogisk-hermeneutisk analyse”. Han fortsatte med at udvikle dette filosofiske perspektiv i en række bøger, hvoraf den sidste kom i 2005, ”Eventum tantum. Begivenhedens ethos”, der præsenterer en systematisk teori om begivenheden. I 2007 udkommer hans afsluttende værk om begivenheden; ”Skønheden sker. Begivenhedens æstetik”.
I 1995 blev Institut for Ledelse, Politik og Filosofi oprettet ved CBS, dette nye institut var en fusion mellem bl.a. Institut for Erhvervsøkonomi og Ledelse og Institut for Datalogi og Systemvidenskab, således bevægede Ole Fogh Kirkeby sig ind på ledelsesfeltet, og han begyndte at udvikle en egentlig ledelsesfilosofi inspireret af grækernes teori om det gode menneske, og om sammenhængen mellem dette ideal og det ordentlige samfund. Ole Fogh Kirkeby fokuserede på en etos for lederskab, udmøntet i en række lederdyder. I 1997 udgav Ole Fogh Kirkeby bogen ”Ledelsesfilosofi. Et radikalt-normativt perspektiv”, der advokerede for en humanistisk grundholdning til lederskab.
Det erhvervsøkonomiske og filosofiske studium (Ha(fil) oprettet i 1996 og cand.merc.fil oprettet i 1999) (FLØK) har i mange år, været nært forbundet med Ole Fogh Kirkeby. Ole Fogh Kirkeby har i årenes løb undervist både på grundforløbet og udbudt diverse valgfag, og han var studiets første studieleder.
Mange af Ole Fogh Kirkebys tanker er i årenes løb blevet temaer i de offentlige debatter om lederskab, og i 1999 blev han professor indenfor feltet Ledelsesfilosofi på CBS. Fra 2000 og fremefter har Ole Fogh Kirkeby udgivet en række bøger, der i stigende grad præsenterede ledelsesfilosofien i en formidlingsvenlig form, herunder ”Det nye lederskab” og ”Begivenhedsledelse og handlekraft”, og som årene er gået er Ole Fogh Kirkeby blevet en omrejsende advokat for ledelsesfilosofi gennem foredrag, kurser og konsulentarbejde for det private og det offentlige.
I 2003 oprettede Ole Fogh Kirkeby Center for Kunst og Lederskab ved CBS, et center der bl.a. skal formidle kunstneres erfaringer med kreativitet til ledere.
Ole Fogh Kirkeby har i 2004-2005 også bestridt posten som forskningsleder for ledelsesfilosofigruppen ved Institut for Ledelse, Poltik og Filosofi.
Ole Fogh Kirkebys perspektiv på filosofi har altid været formet af hans forestilling om, at sproget er klogere end os. Det fører til litteraturen og i 2004 udgav han det skønlitterære værk ”Filosofiske fortællinger” og i 2006 udgav han en samling aforismer med titlen ”Filosofiske fiksérbilleder”.
Det, der udover den filosofiske grundforskning, optager Ole Fogh Kirkeby mest for øjeblikket, og sikkert vil gøre det lang tid fremover, er udviklingen af en systematisk og etisk forsvarlig ramme for coaching. Ole Fogh Kirkeby ser coaching som en ”intim-teknologi”, der vil forme fremtidens ledelsespraksis, og netop her mener han, at filosofien kan hjælpe med at skabe et frigørende og refleksivt dialogisk beredskab omkring coaching. Ole Fogh Kirkeby har døbt den filosofiske coaching ”protreptik”, ”protreptik” er et slogan fra de græske ledelsesakademier, der betyder ”at vende et menneske mod det væsentlige i dets liv.” Således er han også selv i stigende grad begyndt at arbejde som coach.
I anledning af Ole Fogh Kirkebys fødselsdag afholder Institut for Ledelse, Politik og Filosofi et seminar om ledelsesfilosofi. Læs mere klik her
Ole Fogh Kirkeby er født den 9. februar 1947. Han er bosiddende på Frederiksberg, gift med Anette Kirkeby og far til fire sønner.