Nobel-prismodtagers betydning for forskning på CBS

- 2008: Professor Paul Krugman fra Princeton University modtager nobel-prisen

14/10/2008

2008: Professor Paul Krugman fra Princeton University modtager nobel-prisen

Den 13. oktober 2008 fik professor Paul Krugman fra Princeton University nobel-prisen i økonomi for at have lagt grunden til Ny Handelsteori. Denne nye teori forklarer handelsmønstre, virksomheders lokalisering og migrationsmønstre.

Den kan fx forklare, hvorfor lande specialiserer sig i produktion af forskellige varianter af den samme vare. Byggestenene i Krugmans teori er skalaøkonomi (dvs. at det er mere effektivt at producer store mængder af en vare) og forbrugernes forkærlighed for at have flere varianter at vælge imellem.

Ved Økonomisk Institut på CBS har flere forskere arbejdet med at videreudvikle Paul Krugmans teorier.

Faglært arbejdskraft: En fordel på eksportmarkedet

I en analyse af danske eksportvirksomheder anvender professor Jan Rose Skaksen Krugmans teorier om vigtigheden af skalaøkonomi, ufuldkommen konkurrence og produktdifferentiering.

Analysen er offentliggjort i Journal of International Economics og viser, at eksport virksomheder, som bruger relativt meget faglært arbejdskraft klarer sig bedre end andre eksportvirksomheder i den globale konkurrence. Jan Rose Skaksen forklarer det med, at disse virksomheder specialiserer sig i produktion af varianter af varer, som er meget forskellige fra de varianter, som produceres i lande med lave lønninger.

Professor Anders Sørensen har analyseret, hvordan forskning og udvikling spiller sammen med opkvalificering af arbejdskraften og skaber større vækst. Anders Sørensen anvender en dynamisk version af Paul Krugmans model for ufuldkommen konkurrence. Denne forskning er offentliggjort i Journal of Economic Growth.

Virkningen af den kommunale udligning?

Ph.d-studerende Lars B. Termansen har for nyligt indleveret en ph.d-afhandling med titlen “Regional General Equilibrium Models for Denmark”. Modellerne videreudvikler Krugmans model for Ny Økonomisk Geografi for at kunne analysere den danske kommunale udligning, som overfører offentlige midler fra by til land. Termansen finder, at de offentlige overførsler bevirker en nedsat produktion i landområderne, som delvist nedsætter deres virkning.

Sidst opdateret: Communications // 16/10/2008