Sikkert elektronisk valg på seks universiteter
De danske universiteter er med helt i front, når det gælder elektroniske valg
Århus Universitet, Syddansk Universitet og CBS har haft gang i de elektroniske valgurner. Medarbejdere og studerende har stemt til efterårets valg om pladserne i studienævn, akademiske råd og bestyrelser på de tre universiteter.
Store fordele
Fordelene ved det elektroniske valgsystem er, at man kan stemme døgnet rundt, optællingen af stemmer er lynhurtig og altid korrekt, fordi den er elektronisk. Desuden er udgifterne til valgtilforordnede, stemmeurner og valgborde reduceret til næsten 0.
Syddansk Universitet: En øget stemmeprocent
Den samlede vælgerskare på de tre universiteter, udgør tilsammen over 63.000 stemmeberettigede vælgere, hvoraf cirka en femtedel har valgt at gøre brug af deres stemmeret. Stemmeprocenten ved de elektroniske valg ligger dermed på omkring 20, hvad der på Syddansk Universitet er en forbedring af stemmeprocenten i forhold til de gammeldags papirvalg.
Københavns Universitet og Aalborg Universitet skal benytte afstemningssystemet i den første uge af december, mens Danmarks Tekniske Universitet holdt deres afstemning tidligere på efteråret.
Dermed omfatter samarbejdet seks ud af de otte universiteter i Danmark, og det er et godt eksempel på, at universiteterne samarbejder om fælles it-systemer i stedet for at udvikle seks tilsvarende systemer.
Det elektroniske valgsystem er blevet udviklet af it-afdelingen på CBS.
- Vi er meget glade for, at vi gennem et fælles universitært samarbejde har formået at udvikle og anvende en teknologisk innovativ løsning som dette afstemningssystem til gavn for hele universitetssektoren, siger it-chef på CBS, Annie Stahel.
Afstemning døgnet rundt via internettet
Fordelene ved elektronisk valg er oplagte. Ikke kun fordi fortidens natlige stemmeoptællinger dermed er passé, men også fordi universiteterne slipper for at skulle opstille og bemande valgbokse og stemmeurner.
- Med det elektroniske valgsystem kan de stemmeberettigede sætte deres kryds via internettet døgnet rundt – og dét uanset om der er tale om en studerende, der er hårdt presset af en afleveringsopgave og ikke har tid til at dukke fysisk op på universitetet, eller om det er en forsker, der er bortrejst på forskningskonference i Australien. Vore statistikker siger, at denne fleksibilitet bliver brugt – at der faktisk bliver afgivet stemmer på alle mulige tidspunkter af døgnet, siger Annie Stahel.
Bag om det elektroniske valgsystem
Systemet er udviklet ved hjælp af en bevilling fra Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling i et samarbejde mellem de danske universiteter.
Valgene har tidligere været afholdt elektronisk på CBS, Aarhus Universitet, Danmarks Tekniske Universitet og Aalborg Universitet. Ved et øget samarbejde er systemet fra i år også udbredt til Syddansk Universitet og Københavns Universitet.