Kun godhed kan redde velfærdsstaten
Velfærdsstatens fremtid diskuteres i bog af professor Ole Fogh Kirkeby
Velfærdsstatens eksistens er på spil. De svages rettigheder udhules – og udkantsdanmark breder sig langsomt, men sikkert ud over hele Danmarkskortet.
Er det igen finanskrisen, der er på spil? Ikke ifølge professor Ole Fogh Kirkeby, der i bogen ’Om velfærd’ påpeger, at vi som samfund har valgt at skære i de svages rettigheder. Hvis vi vil velfærd i fremtiden, skal vi blive bedre til uselvisk at give afkald på nogle af goderne.
Hjemmehjælp eller ej?
Velfærdsdebatten har nået nye højder, men hvor det før handlede om justeringer og fordelingen af velfærdsmidlerne, er det nu selve velfærdsstatens eksistens, som er i spil.
Sat på spidsen handler det ikke længere om, hvor mange gange om ugen fru Jensen skal have besøg af en hjemmehjælper, men om fru Jensen overhovedet skal have en hjemmehjælper.
Men er det ikke den logiske konsekvens af den mangel på økonomiske ressourcer, som er opstået i finanskrisens kølvand? Den engelske nationalbankdirektør Mervyn King udtalte for nylig, at krisen er den værste siden 1930erne – måske den værste nogensinde. Og den er slet ikke slut endnu. Så måske er der bare ikke penge til velfærd længere.
De svages rettigheder forsvinder
Den argumentation køber professor Ole Fogh Kirkeby ikke.
Han er aktuel med bogen ’Om velfærd – Det godes politik’ og mener, at afviklingen af velfærdsstaten begyndte før finanskrisen slog ned. Velfærdsstatens krise handler i lige så høj grad om politiske magtrokeringer som om finansielle kriser:
- Vi havde et stort økonomisk overskud op til 2008, men alligevel blev den enkeltes rettigheder udhulet. Der er sket det, at de svage spiller en mindre og mindre rolle rent politisk – de er ganske enkelt blevet marginaliserede, og derfor finder reduceringen af deres rettigheder sted uden nævneværdig modstand, siger Ole Fogh Kirkeby.
Læs mere
Læs hele artiklen i nyhedsbrevet Insights@CBS og hør Ole Fogh Kirkebys bud på, hvad skal til for at sikre, at Danmark fortsat kan beskrives som en velfærdsstat.
Abonner på Insights@CBS, hvis du vil følge med i forskningen på CBS.