Forskere finder grønne løsninger sammen med Roskilde Festival
Roskilde Festival sætter alle og alt på spidsen. Musikken, følelserne, festen og rammerne omkring alt det rockende sjove. Festivalen bliver på 100 timer til en by på størrelse med Aalborg, presset til kanten af et sammenbrud. Det gør stedet optimal for forskning i bæredygtighed. Hvis løsningerne på problemer med for eksempel fødevarespild, affald der hober sig op eller slid-ned-og-smid-væk-boliger virker her, virker de med stor sandsynlighed også i fjernere kroge af kloden.
Forskningsleder og professor Esben Rahbek Pedersen fra CBS forklarer:
- Roskilde Festival er et citylab. Mange af de problemer, man i dag ser i byerne, ses også på festivalen bare i koncentreret form. Forskerne kommer her tættere på udfordringerne og kan hurtigere se effekten af eksperimenterne, siger Esben Rahbek Pedersen.
Samarbejdet mellem Roskilde Festival og Copenhagen Business School hedder ”Fra Rio til Roskilde”, navngivet efter klimatopmødet i Rio de Janeiro i 2012. En af konklusionerne fra topmødet var, at virksomheder med innovative og grønne forretningsmodeller skal hjælpe med at løse klodens klimaproblemer. Rio til Roskilde samarbejder med Dansk Industri (DI) og nogle af organisationens medlemsvirksomheder om konkrete projekter. Projektet har desuden i år inviteret den tyske søsterorganisation til DI, BDI - Bundesverbandes der Deutchen Industrie, på besøg.
Roskilde Festival bliver med tilstedeværelse af et team på cirka 40 medarbejdere fra CBS, suppleret af kompetencer fra Aalborg Universitet og Københavns Universitet, til et forskningslaboratorium. Samarbejdet med virksomheder som Rockwool, NCC Roads - og som noget nyt i år blandt andre mejeribranchen og modeindustrien - giver ”Fra Rio til Roskilde” endnu et ben et gå på, live produktudvikling.
Nogle af årets spændende initiativer er en ny version af Rockwool-boligen med potentiale i flygtningelejre, som i år testes i storskala på festivalgæster, festende gæster skal desuden nudges til at rydde op efter sig og erhvervslivet og frivillige organisationer får lynkurser i bæredygtige forretningsmodeller. Ifølge Esben Rahbek Pedersen fortsætter arbejdet fra sidste år og tages et skridt videre.
- Vores mål er at synliggøre bæredygtigheds problemer med perspektiver for os alle. Det er herefter virksomheder og branchers ansvar at tage løsningsforslag et skridt videre. Vi vil gerne have erhvervslivet til at prioritere arbejdet med bæredygtighed højere og hjælpe et grønt eksporteventyr til at vokse ud af festivalen, siger Esben Rahbek Pedersen.
For flere oplysninger kontakt forskningsleder Esben Rahbek, email erp.ikl@cbs.dk eller presseansvarlig Mikael Koldby email mk.ea@cbs.dk eller mobil 40 20 44 54.
Følg med i projekter på websitet www.RiotilRoskilde.dk fra onsdag