Anbefalet ferielæsning 2019

For mange af os er ferierne de eneste perioder, hvor man endelig får tid til at læse. CBS-forskerne Antonia Erz, Andreas Wieland og Melanie Lucia Feldhues giver dig her deres bud på de bedste 9 bøger, som du kan kaste dig over i ferien. Hvad enten det er skønlitteratur eller faglitteratur. Rigtig god fornøjelse!

19/12/2019

Recommended Holiday reading 2019

Antonia Erz, Associate Professor at the Department of Marketing

Mød Antonia Erz, Lektor ved Institut for Afsætningsøkonomi

Antonia Erz er lektor ved Institut for Afsætningsøkonomi på CBS. Hun undersøger primært menneskelig og forbrugeradfærd i online og digitale miljøer. I særdeleshed fokuserer Antonias forskning på, hvorfor mennesker bruger sociale eller digitale medier, hvordan de responderer på indhold fra andre brugere eller virksomheder og hvilke implikationer det har for virksomheder og forbrugere.

Antonia Erz: Som forsker er jeg blevet så vant til at læse forskningsartikler – korte og fokuserede tekster – at jeg sætter endnu mere pris på bøger, der tager sig friheden til at fylde side efter side med smukke ord. God fiktion har evnen til at give os indsigt i menneskets sind, levemåder og til at forestille os verden. Fiktion kan gøre os åbensindede og nysgerrige.

Jeg har udvalgt tre bøger, som har gjort stort indtryk på mig gennem de seneste år.

 

’The Tortilla Curtain’

Af T.C. Boyle (1995)

Det er lang tid siden, jeg har læst denne bog, men selv mere end 20 år efter dens udgivelse bliver den ved med at ramme dagsordenen både i og uden for Nordamerika, især vores politiske landskab taget i betragtning.  Det er en fortælling om flere virkeligheder i én verden, hvor middelklassens og de riges bekvemmeligheder kun er dem forundt. Gennem fortællingen om mødet mellem disse to verdener, set fra begges perspektiver, får Boyle uundgåeligt læseren til at reflektere over egne fordomme, uvidenhed og arrogance. Selvom der er en kløgtighed i hans skrivestil efterlades man som læser i en blanding af modløshed og håb på samme tid.

 

’Kitchens of the Great Midwest’

Af J. Ryan Stradal (2015)

En god ven gav mig denne bog for nogle år siden, fordi ”du kan lide at lave mad,” som han sagde. Bogen giver da også virkelig lyst til, at man rejser sig, finder sit køkkengrej frem og går i gang, eller alternativt, får dine tænder til at løbe i vand. Den suger dig dybt ind i historien om hovedrollen Eva, som man følger fra barndom til voksenliv, hvor hun bliver den mest eftertragtede kok ved eksklusive pop-up middage. Selvfølgelig er madlavning – dets ingredienser, opskrifter, blandinger og teksturer – et dominerede tema i bogen. Men det er meget mere end en bog om madlavning. Med hans præcise observationer og intelligente, ukomplicerede sprog, skaber Stradal en fortælling om livets prøvelser, om at miste familie og venner, og om i sidste ende at give slip.

 

’Asymmetry’

Af Lisa Halliday (2018)

Jeg er kun lige begyndt at læse denne bog. Selvom jeg ikke er færdig endnu, så synes jeg den er værd at sætte på denne liste af anbefalelsesværdige bøger. Halliday fletter tre historier sammen om ubalancerne, ”asymmetrierne”, i det moderne liv: Køn, alder, nationalitet og magt. Jeg er lige blevet færdig med det første kapitel af tre, hvor den unge redaktør og aspirerende forfatter Alice begynder en affære med den meget ældre og berømte forfatter Ezra Blazer (baseret på Philip Roth, til de interesserede). Indtil videre er det en personlig, men også politisk bog. Med hendes grundige, sjove og elegante skrivestil får Halliday dig til at gruble over dine egne møder med livets mange asymmetrier.

Læs mere om Antonia Erz

Andreas Wieland, Associate Professor at the Department of Operations Management

Mød Andreas Wieland, Lektor ved Institut for Produktion og Erhvervsøkonomi

Andreas Wielands forskning genfortolker globale forsyningskæder som socioøkonomiske systemer. Han er studiekoordinator for CBS’ HD i Supply Chain Management, og han stiftede for kort tid siden et nyt projekt med titlen ’The Supply Chain of the 21st Century: Towards Ethical, Social and Circular Business Models’. Andreas underviser også i Operations Management på CBS’ fuldtids-MBA.

‘This Changes Everything: Capitalism vs. the Climate’

Af Naomi Klein (2014)

Der findes ingen anden bog, der har præget mine tanker om det globale økonomiske system så meget som Naomi Kleins bestseller ’No Logo’. Da den udkom, gjorde den mig i stand til at se de mørke sider af globaliseret business, og jeg er ikke sikker på, at jeg ville have forsket i business uden den viden. Hendes nyere bog ‘This Changes Everything: Capitalism vs. the Climate’ er med al sandsynlighed nok endnu mere relevant. Den handler om en eksistentiel modsætning: På den ene side er vores økonomiske system baseret på ideen om grænseløs vækst. På den anden side er væksten begrænset af vores planets grænser, og der er jo kun én planet. Med passioneret sprog og fakta-baseret analyse opfordrer Klein os til at gentænke vores økonomiske system radikalt, før det måske er for sent. Hun advarer mod falske forhåbninger og forhastede ændringer, og opfordrer i stedet til en rationel tilgang og selvkritisk tænkning.

 

‘A Good Disruption: Redefining Growth in the Twenty-first Century’

Af Martin R. Stuchtey, Per-Anders Enkvist & Klaus Zumwinkel (2016)

Virksomheder, der holder fast i gammeldags mønstre, er uden tvivl dømt til undergang. Det gør fremadskuende, visionære ideer så meget desto mere betydningsfulde. Bogen ’A Good Disruption: Redefining Growth in the Twenty-first Century’ bringer disse essentielle tanker på banen. Beskrevet som en ”manual til at redde verden” giver den et optimistisk syn på fremtidens økonomiske system ved at gentænke eksistentielle trusler som forretningsmuligheder. Det er måske ikke ny viden, at den globale økonomiske vækst bliver målt ukorrekt, idet ressourceforbrug ofte ikke inkluderes i målingen. Forfatterne udfordrer derfor den konventionelle enighed om, at verdensøkonomien skal være organiseret på en lineær måde. De demonstrerer også, hvordan vi kan skabe en forretningsverden, der er bygget op om cirkulære forsyningskæder. Ifølge forfatterne selv er det nye, at teknologien endelig gør os i stand til at genbruge og genanvende globale ressourcer i stedet for at ødelægge dem for altid.

 

‘We Are the Weather: Saving the Planet Begins at Breakfast’

Af Jonathan Safran Foer (2019)

Foer brugte årevis på ’We Are the Weather: Saving the Planet Begins at Breakfast’. Resultatet er en omhyggeligt gennemarbejdet bog, der sætter spørgsmålstegn ved, hvorfor menneskeheden har valgt at leve på en måde, der kan føre til dens egen udryddelse – hvor vi i stedet kunne glædes over livet. Det lader til, at klimakrisen er for abstrakt for os, så i stedet ignorerer vi den. Bogen begrænser sig ikke til at finde problemer. Den minder os om nødvendigheden af fælles handling, og forfatteren foreslår mange løsninger, der kan realiseres her og nu. Bogen er ikke så højtråbende som nogle af Foers tidligere bøger. Måske er det netop derfor, at bogen har så stor indvirkning på mange af læserne. En af læserne, der oplevede dette, er Dirk Rossmann, – en tysk milliardær og grundlægger af Tysklands næststørste materialistkæde. Han blev så rørt, at han for nylig sendte hele 2.000 kopier af bogen til alle medlemmer af det tyske parlament og mange beslutningstagere fra forretningslivet.

Læs mere om Andreas Wieland

Melanie Lucia Feldhues, Assistant Professor at the Department of Accounting

Mød Melanie Lucia Feldhues, Adjunkt ved Institut for Regnskab

Melanie Lucia Feldhues fik sin ph.d. ved WHU – Otto Beisheim School of Management. Hun kom til CBS i 2016 og var gæsteforsker ved University of Melbourne i 2018. Melanies forskning er motiveret af individers indflydelse på regnskabsmæssige udfald og beslutningsudfald. Hun er medlem af både den American Accounting Association og European Accounting Association. På CBS underviser Melanie i økonomistyring for både kandidat- og bachelorstuderende. I sin undervisning fokuserer hun især på interaktiv case-undervisning.

‘The Rational Animal: How Evolution Made Us Smarter Than We Think’

Af Douglas T. Kenrick & Vlad Griskevicius (2013)

Videnskab handler om at løse mysterier. Det var forfatternes motivation til at skrive ’The Rational Animal’. De tager læseren med på jagten efter logikken bag vores ubevidste beslutningsprocesser (”deep rationality”). Gennem nyere forskningsresultater lærer du, hvordan vores ubevidste beslutningsprocesser påvirker måden vi tager beslutninger på.

Denne her bog gav inspirationen til Morten Holms og min forskning i livshistorie-strategier (”life history strategies”). Livshistorie-strategier handler om biologiske afvejninger. Nogle dyr og mennesker lever livet i overhalingsbanen, mens andre følger en mere rolig og stabil vej. Børstesvin lever i turbulente miljøer. De følger en hurtig livshistorie-strategi. Børstesvin reproducerer så meget de kan, da de måske ikke er til i morgen. Elefanter, som lever i et ret stabilt miljø, følger en langsom strategi. De prioriterer at være konkurrencedygtige partnere og at være gode forældre fremadrettet. Bogen trækker gode paralleller mellem dyr og mennesker. Hvis du vil vide mere om tabsaversion hos kapucineraber, selvmordstruede skildpadder og Silicon Valley-milliardærer, så opfordrer jeg dig til at overveje denne bog.

 

‘Korte svar på de store spørgsmål

Af Stephen Hawking (2018)

I denne bog stiller Stephen Hawking enkle, men fundamentale spørgsmål. Han deler sine synspunkter og bruger videnskabelige beviser til at støtte dem. Børn kunne sagtens have stillet spørgsmålet: Hvordan begyndte det hele? Hawking har skrevet bogen i et letforståeligt sprog med mange humoristiske elementer. Selvom der er referencer til videnskaben, kunne man faktisk godt læse den for børn!

Jeg håber, du vil nyde følgende uddrag lige så meget, som jeg har: “Hvis der findes intelligent liv andre steder end på Jorden, vil det så antage samme former, som dem vi kender, eller være anderledes? Er der da intelligent liv på Jorden? Nej, mere alvorligt ment: Hvis der er intelligent liv andre steder, må det være meget langt væk, ellers ville det allerede have besøgt Jorden. Og jeg tror, at vi ville vide det, hvis vi havde haft besøg; det ville være ligesom i filmen Independence Day”. (side 79) 

Bogen har inspireret mig til at reflektere over enkle, men betydningsfulde spørgsmål og til at sammenligne fælles overbevisninger med forskningsresultater med den indsigt in mente, at de ikke altid behøver modsige hinanden.

 

‘Making Time: Lillian Moller Gilbreth. A Life Beyond “Cheaper By the Dozen”’

Af Jane Lancaster (2004)

Nogle af jer har måske set filmen eller læst bogen ’Det vilde dusin’ (’Cheaper by the Dozen’). Den handler om Frank og Lillian Gilbreth, effektivitetseksperter og forældre til tolv børn. Jane Lancasters biografi om Doktor Lillian Moller Gilbreth (1878-1972) stikker dybere end hendes image som mor til mange børn, som afbilledet i ’Det vilde dusin’. I stedet lægger bogen vægt på hendes arbejde som ingeniør og managementkonsulent, i tillæg til at være mor. Hun bliver beskrevet som en beskeden men indflydelsesrig person. Bogen fokuserer på, hvordan hun fortsatte og udbyggede sit fælles arbejde med sin mand, efter hans død. Det var meget usædvanligt på den tid.

Som psykolog ønskede hun at lægge vægt på det menneskelige element i scientific management. Biografien beskriver hendes indholdsrige og usædvanlige liv. Man følger hendes liv fra barndommen til 20 års ægteskab og 40 år som enke og mor til elleve børn. Samtidig rejste hun rundt i verden med sit arbejde for at forfølge sin karriere. Selvom tiderne er skiftet, kan denne her bog være en inspiration til, hvordan man bedst fordeler sin værdifulde tid.

Læs mere om Melanie Lucia Feldhues

Sidst opdateret: Alumni // 30/01/2023