Bliv klædt på til at involvere dig i den næste start up-succes
Foto: Bjarke MacCarthy
Af: Mikala Gyllinge og Jakob Vesterager
Hvordan kan du som alumne blive investor? Hvordan sætter du dine kompetencer i spil? Hvordan finder du den rigtige start up-virksomhed og hvordan håndterer du ”det med småt”, når du står over for en konkret investeringsmulighed?
Det kan du få svarene på i løbet af en ny seminarrække, der sætter fokus på, hvad det vil sige at være investor, og hvordan du som alumne kan involvere dig i en start up-virksomhed. Undervejs i forløbet kan du deltage i et pitch-arrangement, hvor start up-virksomheder, som er parate til at tage springet mod international succes, vil pitche for mulige investorer – herunder måske dig!
- Vi håber, at seminarrækken vil vække en bredere interesse blandt alumner for at være investor eller mentor for en start up-virksomhed. Man behøver hverken være millionær, serie-entreprenør og professionel investor – eller ”business angel” som man kalder det. Det kan være, at man som alumne har en viden eller erfaring, man kunne tænke sig at give videre. Det kan enten være som mentor eller ved at investere sin arbejdskraft i en start up. Det kan også være, at man søger en alternativ måde at investere sine penge på, som giver mere mening end bankens obligationer, siger Dorthea Haldrup Nielsen, Project Manager Copenhagen School of Entrepreneurship.
Idéer bliver succeser hos CSE
Hvert år testes mere end 500 idéer i Danmarks største inkubator og start up-miljø for entreprenante studerende: Copenhagen School of Entrepreneurship (CSE) på CBS. Mere end 50 % af de unge entreprenører opnår succes med deres start up-virksomheder, som ud over deres gode idéer og engagement er hjulpet godt på vej af bl.a. CSE, mentorer og investorer. Start up-virksomhederne har siden CSE så dagens lys i 2007 genereret en samlet finansiering på 33 mio. USD og har præsteret en samlet indtjening på 98 mio. USD.
Blandt idéerne er start up-virksomheden REC Watches, som sælger unikke ure fremstillet af brugte bil-dele. Mange kender REC Watches fra DR-programmet ”Løvens Hule”, hvor iværksættere får chancen for at præsentere deres forretningsideer for nogle af Danmarks mest succesfulde erhvervsfolk, kaldet ”løverne”.
Bliv en del af succesen som investor
Men det er ikke kun gode idéer og knofedt, der udgør opskriften på en start up-succes. Erfaring og ressourcer er lige så vigtige faktorer, og det vil en investor typisk bringe på bordet mod en procentdel af ejerskabet i start up-virksomeden. Investorrollen er dog ikke afgrænset til en økonomisk investering. Du kan også investere din tid og erfaring. Uanset hvordan du investerer, kræver samarbejdet nødvendigvis en klar aftale mellem parterne. I løbet af seminarrækken kan du få indsigt i erfaringer fra garvede investorer og finde ud af, hvad du skal være opmærksom på rent juridisk.
Giv dine erfaringer videre som mentor
Du kan også involvere dig ved at blive mentor for en start up-virksomhed og give dine erfaringer videre på en mere uformel måde. Som CBS-alumne har du faglig viden og praktisk erfaring, som kan bringes i spil i forhold til de konkrete udfordringer, start up-virksomhederne støder på. Det kan være, hvordan man sælger sit produkt, markedsfører sig online og ansætter medarbejdere.
CSE har et netværk med mere end 50 frivillige mentorer, som er tilknyttet en eller flere start up-virksomheder. Mentorerne mødes med deres mentees mellem 4-12 gange i løbet af den periode, start up-virksomheden er tilknyttet CSE. I løbet af seminarrækken vil du blive klædt på som mentor og få indsigt i mentorens rolle og udfordringer.
Alumner kan være livsvigtige
Det skotske University of Strathclyde har haft stor succes med at skabe entreprenørskab blandt deres studerende, og det har ledt til flere yderst succesfulde virksomheder. Professor Jonathan Levie er Director of Teaching and Knowledge Exchange ved universitetets Hunter Centre for Entrepreneurship.
Hans erfaring er, at alumnerne tilfører livsvigtige dele til start up-virksomheder.
- Det er alumnerne, der har kontakterne og erfaringerne, og det er utroligt værdifuldt for start up-virksomheder. Hvis de eksempelvis kan tilføre viden om et specifikt marked eller en del af forretningen, kan det jo være det, der får virksomheden til at lykkes, siger Jonathan Levie og fortsætter:
- Samtidig er det en god mulighed for erfarne alumner at bidrage til et nyt og friskt projekt og på den måde være en del af al spændingen i sådan en spirende virksomhed. Alumnerne har jo utrolig meget, de kan give videre til start ups – og det er min erfaring, at de også nyder at være med og give noget tilbage.
Tilmeld dig seminarrækken
Seminarrækken er en måde for CBS at aktivere og involvere sine alumner på, der giver mening og skaber værdi. Det kan dels være som afkast på en investering, men også fagligt, personligt og professionelt.
Som deltager i seminarrækken får du:
- Introduktion til hvordan du kan involvere dig i en start up
- mulighed for at komme tæt på de nye talenter og måske den næste store start up succes
- lejlighed til at give din erfaring videre til studerende, som har en god idé
- ny viden og mulighed for at udvikle dine kompetencer personligt og professionelt
- adgang til et netværk med andre, som har interesse for entreprenørskab
Foreløbige datoer for de kommende seminarer (opdateret januar 2016):
23. februar 2016: Hvordan kan du investere i en start-up? Med bl.a. virksomhedsejer Christian Stadil (bekræftet)
10. marts 2016: Find den rigtige start-up – fra starten
30. marts 2016: Pitch-arrangement i forbindelse med CSE Investor Day
7. april 2016: Invester din tid og dit talent i en start-up
28. april 2016: ”Det med småt” når du har fundet en start-up at investere i
Det vil blive muligt at tilmelde sig de enkelte seminarer løbende som de detaljerede programmer bliver offentliggjort.
Skriv dig op nu og få mere information om seminarerne når tilmelding er mulig
Hvis du har spørgsmål eller kommentarer, er du velkommen til at kontakte Dorthea Haldrup Nielsen, Copenhagen School of Entrepreneurship og Mikala Gyllinge, CBS Alumni