Med egne ord – iværksætter Mathilde Kjærgaard Jakobsen
Iværksætter og CBS-alumne Mathilde Kjærgaard Jakobsen har blandt andet gjort det at forkorte fødevarernes vej fra gård til butik til en god forretning. (Foto: Fresh.Land)
Hvordan var du som studerende på CBS?
Som studerende på CBS var jeg meget målrettet. Allerede før gymnasiet vidste jeg, at jeg ville læse IB på CBS. Jeg ville starte egen virksomhed og bo i udlandet, og det var IB det perfekte sprængbræt til. Jeg måtte arbejde på mit engelsk, som jeg ikke var vant til at tage eksamener i. Jeg tilbragte mange timer på biblioteket, hvor jeg pløjede mig igennem stakkevis af bøger, hvilket udvidede mit ordforråd. Mine præstationer voksede med min selvtillid.
Mine medstuderende var skarpe, og konkurrencen var hård. Som IB studerende er man en del af en gruppe ’elitestuderende’. Niveauet var højt, og det fælles ’performance drive’ stimulerende.
Jeg fik et tilbageslag, da jeg søgte ind på GLOBE, et parallelprogram hvor 10 IB studerende hvert år blev udtaget til at komme på dobbeltudveksling til Hong Kong og USA. Jeg blev ikke optaget på programmet. Det forhindrede mig dog ikke i at komme udenlands. Jeg sammensatte mit eget dobbelte udvekslingsprogram til Hong Kong og Singapore. Det var der, jeg mødte min partner og fik kickstartet karrieren med en fastansættelse hos Maersk allerede efter min bachelor.
Hvordan fik du dit første job, efter du blev færdig på CBS?
Mit første fuldtidsjob var hos Maersk i Singapore som Project Manager efter min bachelor. Jeg blev færdig et halvt år før tid og kunne således prøve kræfter med et internship, der siden blev en fuldtidsstilling hos Maersk.
Jeg blev derefter ansat i BOP Hub, som er en platform som hjælper sociale entreprenørvirksomheder – her stiftede jeg blandt andet bekendtskab med den innovative virksomhed Ruby Cup, stiftet af tre CBS-studerende, som hjælper fattige kvinder. Det gav mig inspiration til selv at starte en social og bæredygtig virksomhed en dag.
Mit første fuldtidsjob efter kandidaten var som International Project Manager for Coloplast i Humlebæk. Jeg blev headhuntet til stillingen, efter at have skrevet mit speciale for Coloplast i Latinamerika. Her var det også ønsket om at gøre en forskel som drev mig – at gøre en forskel for mennesker med nedsat livskvalitet på grund af alvorlig kronisk sygdom. Mine kollegaer i Coloplast var fælles om en overbevisende mission – at hjælpe mennesker med kronisk sygdom leve et normalt liv. Det lærte mig vigtigheden af at have en fælles mission.
Jeg havde globalt ansvar for en produktlinje og kunne udfolde mig kreativt i kampagnekoncepter og produktlanceringer. Det var på mange måder drømmejobbet og en stor tillid, som jeg var blevet vist med et stort ansvarsområde. Men jeg hungrede også efter at få mere direkte indflydelse på de projekter, jeg var involveret i. Coloplast var et vidunderligt sted at vokse og lære, men føltes til tider som at skulle vende et meget stort skib. Jeg blev mere og mere begejstret for tanken om at være på en speedbåd, hvor beslutninger kunne træffes hurtigt og smidigt.
Hvilke øjeblikke i din karriere har været de vigtigste for dig – og hvorfor?
Valget om at tage på udveksling til Singapore var altafgørende for, hvor jeg er i dag. Det var her, jeg mødte min partner Filipe Leal, som jeg har stiftet flere virksomheder med. Vi er utroligt komplementære – Filipe bidrager med struktur og strategisk tilgang, mens jeg er drevet af hjertet, god til det kreative og stærkt handlingsorienteret. Sammen har vi startet virksomhederne Fresh.Land, consultingprep.com og senest andelshotel.dk.
Det var en stor beslutning at forlade vores karrierer for at blive iværksættere. Vores familier og venner blev meget overraskede, da Filipe sagde sit job op i McKinsey og jeg mit i Coloplast for at starte egen virksomhed. Vi havde gennem flere år leget med ideer om at forkorte fødevarernes vej fra gård til butik og besluttede, at det var nu eller aldrig.
Vores opstart var meget pragmatisk. Vi skulle demonstrere over for markedet, at vi kunne levere frugt langt hurtigere end de gængse leverandører. Så vi byggede en gadesalgscykel for at vise, at der var efterspørgsel. Det gjorde os i stand til at sælge konceptet til de større sumpermarkedskæder.
I dag, næsten tre år senere, leverer vi cirka 200 ton frugt til private, catering og detailhandelen om måneden. Vi har for tiden fem ansatte i Danmark og Portugal og forventer at fordoble teamet i årets løb. Vi kan leve af forretningen, men vores ambitioner er langt større – at blive den førende globale platform for handel med frisk frugt.
Hvad er den vigtigste erfaring, du fik på CBS, som du stadig bruger i dit daglige arbejdsliv?
CBS gav mig en ’værktøjskasse’, jeg kan sætte i spil i mange sammenhænge. For eksempel lærte jeg at analysere et forretningskoncept, pitche det og sammensætte et team med mere.
Jeg har især været glad for den fleksibilitet, CBS gav mig som studerende – at jeg samtidigt har kunnet følge et kandidatstudie og arbejde på fuld tid på et andet kontinent og derved tilegne mig en masse erhvervserfaring.
CBS lærte mig at håndtere mange bolde i luften på én gang. Det er en god evne at have i den til tider kaotiske hverdag i en startup. Jeg har også taget en god arbejdsdisciplin med mig fra IB studiet.
Har du beholdt en relation til CBS, siden du blev færdig?
Ja, og det selv om jeg er i udlandet det meste af tiden. jeg kommer jævnligt på CBS som medlem af IB’s Advisory Board og som gæsteforelæser. Derudover er vores virksomheder Fresh.Land og consultingprep.com engagerede i CBS på flere fronter:
Vi afholder workshops i Management Consulting for CBS’ MBA- og IB-uddannelser. Sideløbende er vi repræsenterede på diverse startup- og karriere-events, hvor vi rekrutterer CBS-studerende. De CBS studerende, vi har haft ansat, har været vores bedste medarbejdere. Ud over en stærk uddannelsesmæssig baggrund kommer de med en god kritisk sans og stor lærevillighed, som gør at de stortrives i et miljø som vores.
Jeg håber, at min historie kan være til inspiration for CBS-studerende om at træffe vigtige karrierevalg, sætte sig mål, være vedholdende og gøre drømmen til virkelighed, hvad end det handler om iværksætteri, graduate program, consulting eller noget helt andet.