#JegVilKæmpeFor – ligestilling og diversitet i ledelse
Fra øverst tv: EU Konkurencekommissær Margrethe Vestager. Paneldebat med 6 kvindelige administrerende direktører. Erhvervsdirektør Louise Seest overrækker dagens manifest til ligestillingsminister Karen Ellemann. CBS-diversitetsforsker Sara Louise Muhr. (Fotos: Jørn Albertus)
500 deltagere mødte op til CBS-eventet på kvindernes internationale kampdag torsdag den 8. marts, ’Hvad vil kvindelige ledere i Danmark kæmpe for i fremtiden?’, der var arrangeret i samarbejde med netværket ’Danish Women Business Leaders’. Erhvervsaktive kvinder, mange af dem CBS-alumner, blandede sig med CBS-studerende, og det bør nævnes, at det absolut ikke kun var kvinder, der havde tilmeldt sig.
Målet var at diskutere, hvad man både som mand og kvinde kan gøre for at sikre lige muligheder for en karriere. Men eventet var andet og mere end taler og paneldebat. Målet var nemlig også at få udarbejdet en liste over helt konkrete prioriteringer, der blev præsenteret under hashtagget #JegVilKæmpeFor.
Eftermiddagens højdepunkt var, da de 500 deltagere i en kæmpe workshop sammen udarbejdede et manifest, der i huj og hast blev redigeret og stykket sammen på stedet, så det kunne overrækkes til ligestillingsminister Karen Ellemann som afslutning på dagen.
#JegVilKæmpeFor … er der stadig noget at kæmpe for?
Man skulle tro, at ligestilling var en given sag i 2018. Det er det ikke. Baggrunden for manifestet var, at udsigterne til ligestilling og diversitet i ledelse i dag netop ikke er gode, og at der ifølge FN fremskrevet vil 216 år, inden reel ligestilling er opnået, med mindre der sker noget radikalt.
Som illustration af problemerne viser den undersøgelse, diversitetsforsker Sara Louise Muhr lavede for CBS og Lederne i 2018, at magt- og kønsstrukturer samt vores ubevidste kulturelle bias forhindrer, at flere kvinder bliver ledere.
Vi skal således stadig arbejde aktivt for at ændre de magt- og kønsstrukturer, der fastholder kvinder og mænd i stereotype arbejds- og familiemønstre. Ellers sker det kun meget langsomt.
#JegVilKæmpeFor … ligestillingskamp på syv fronter
Så hvordan skal udfordringerne gribes an? Ved at kæmpe på syv fronter ud fra et løfte om at kæmpe for at sikre diversitet i ledelse ved at bidrage til:
- at skabe nye sociale normer og nedbryde ubevidste bias i hverdagen
- at sikre uddannelse og oplysning for børn og unge om diversitet og ligestilling
- at ligestillingsdebatten er en del af den offentlige debat
- at vi opnår ligeløn og lige barselsmuligheder
- at sikre en god omgangstone på arbejdspladser
- at synliggøre rollemodeller
- at flere kvinder hjælper hinanden med at sikre diversitet i ledelse
#JegVilKæmpeFor … at holde mig selv og andre til ilden
Hensigten var tydelig: Hvordan de 500 deltagere mere konkret gav udtryk for, at de ville kæmpe for på de syv fronter, kan læses i det endelige manifest for dagen.
Begejstringen for dagen blandt de 500 deltagere var stor… og i løbet af eftermiddagen trendede hashtagget #JegVilKæmpeFor på Twitter med løfter, der svingede fra helt specifikke målbare udsagn til mere strategiske planer.
Læs det endelige manifest for kvindernes internationale kampdag på CBS torsdag den 8. marts 2018 her
Læs programmet for kvindernes internationale kampdag-eventet på CBS torsdag den 8. marts 2018 her