1 milliard fosser ud på nettet

- Danskerne er vilde med konsultationer på nettet, men varmer stadig hænderne i venteværelset

23/10/2009

Vi er vilde med konsultationer på nettet, men varmer os stadig i venteværelset

Danskerne er blevet syge med nettet. Så meget at der nu på årsplan er mere end 1,3 millioner e-konsultationer. Det er næsten en halv million flere end året før.

På årsbasis refunderes udgifterne til de nu godt 1,3 millioner e-konsultationer, men det vides ikke, om det har en reducerende effekt på telefonkonsultationer, ej heller hvor mange borgere, der alligevel er endt med en personlig konsultation. Det samlede antal konsultationer går indtil videre kun en vej, og det er op.

Træk i den økonomiske bremse

Hvor andre undersøgelser har peget på behovet for coaches for borgere, er hovedkonklusionen fra en undersøgelse fra CBS, at der er behov for at trække i den økonomiske bremse og etablere mere klare linjer for, hvor langt det offentlige sundhedsvæsen skal strække sig for at imødekomme et tilsyneladende umætteligt behov. Samtidig er der behov for en forventningsjustering hos borgerne om, hvilke sundhedsydelser det offentlige kan tilbyde generelt.

Sundhedsudgifterne stiger med 1 mia. kr.

Forestiller man sig, at online konsultationer resulterer i en besparelse på blot to min. pr. fysisk konsultation grundet bedre viden hos patienten og mere effektive arbejdsgange, kunne der således spares millioner af kroner.

Besparelsen er ikke blot interessant som et middel til reduktion af sundhedsudgifterne, men også for at kunne løse lægemanglen. Det er tilsyneladende blot ikke det, der sker.

Beregninger foretaget af CBS viser, at fortsætter væksten i de online kanaler med samme vækst som hidtil, vil sundhedsudgifterne til online konsultationer stige med godt 1 milliard kroner allerede i år 2012.

Bog: Sundhedssektorens digitalisering: Ledelse og effektmåling

Undersøgelsen indgår i bogen ”Sundhedssektorens digitalisering: Ledelse og effektmåling”, der netop er udkommet på Aalborg Universitets Forlag.

Bag undersøgelsen står blandt andre Kim Normann Andersen, professor ved Center for Applied ICT ved CBS og leder af faggruppen ledelse og effektmåling, SundhedsITnet.

Sidst opdateret: Sekretariat for Ledelse og Kommunikation // 26/10/2009