Ligner du dine kolleger for meget?

- forskellighed fremmer innovationsevnen

12/06/2007

Vi er forskellige – brug det

Skal du og dine kolleger være innovative, er det en ulempe, hvis I har samme uddannelsesbaggrund, køn eller på anden måde ligner hinanden alle sammen.

En homogen medarbejderstab skaber effektivitet og gør, at vi kan træffe beslutninger hurtigt og handle derefter, men ifølge ph.d. stipendiat og innovationsrådgiver Susanne Justesen, skaber den også alt for meget gruppetænkning og alt for lidt innovation og nytænkning.

Bekræfter hinanden

- Når vi er i en homogen gruppe, begynder vi automatisk at bekræfte hinanden, og vi kræver ikke længere argumentation for hinandens synspunkter. Vi tror, vi ved, hvad de andre mener, og der bliver derfor ikke bragt nær så meget viden i spil, som hvis vi udfordrer hinanden, siger Susanne Justesen.

Hun mener, det er en stor udfordring at undgå, at organisationer bliver homogene, da Danmark som udgangspunkt er et meget homogent land og samfund.

Inviter nye mennesker til dit møde

Vil man fremme innovationsevnen i en virksomhed, kan man ifølge Susanne Justesen sætte radikale tiltag i gang, som virksomheden Philips har gjort det. De ansætter bevidst folk med meget forskellige uddannelsesbaggrunde, lige fra designere og teknikere til en antropolog.

Den enkelte medarbejder eller leder kan dog også være opmærksom på diversiteten i sin dagligdag.

- Har afdelingen et ugentligt møde, kan man aftale, at der hver uge skal deltage en ny person, som ikke har været der før. Man kan også tænke forskellighederne ind i sit netværk ved at tænke over, hvem man spørger til råds. Lad være med at spørge den samme hver gang, foreslår Susanne Justesen.

Konferencen ”Innovating with diversity”

Susanne Justesen har specialiseret sig i innovation og innovationsprocesser i større, multinationale virksomheder.

Hun står bag en konference på CBS, der sætter fokus på, hvordan virksomheder og organisationer bedst mulig udnytter diversitet eller forskellighed til at sikre virksomhedens innovationsevne.

Sidst opdateret: Sekretariat for Ledelse og Kommunikation // 13/06/2007