Investeringsfondes strategier afmystificeret

Ny bog giver indblik i de investeringsstrategier, som investorer anvender i forsøget på at tjene penge på de finansielle markeder. ”Efficiently Inefficient” hedder bogen, der også byder på interviews med en række navnkundige investorer, kendte for at have anvendt strategierne med stor succes.

01/07/2015

 Ny bog af Lasse Heje Pedersen med titlen Efficiently Inefficient
(Foto © EM Karuna, Shutterstock)

Af Claus Rosenkrantz Hansen, CBS Bibliotek

I forordet til sin nye bog fortæller Lasse Heje Pedersen om, hvordan han som ansat hos en investeringsfond stod på første række, da finanskrisen bragede igennem og millioner af dollars blev tabt minut for minut.

Oplevelsen af tabene, der bare blev større og større, står stadig i hans erindring. Han sammenligner det malende med, at man heller ikke kan vide, hvordan det er at være i krig, før man har oplevet kuglerne flyve hen over hovedet på én.

Så for praktikeren Lasse Heje Pedersen har førstehåndsoplevelsen af finanskrisen været rystende, men for forskeren Lasse Heje Pedersen gav den samtidig anledning til en masse spørgsmål, og man fornemmer af forordet af bogen, at det er de spørgsmål, som har været katalysator for, at hans nye bog Efficiently Inefficient – How smart Money Invests and Market Prices Are Determined nu otte år senere ser dagens lys.

De otte investeringsstrategier
Det er ikke en bog, der forholder sig til finanskrisen som sådan.

Derimod forholder den sig til, hvordan de finansielle markeder virker. Det gør den blandt andet ved at beskrive otte af de investeringsstrategier, som investorer og investeringsfonde anvender i forsøget på at tjene penge på de finansielle markeder.

På den måde er det en bog, som giver læseren mulighed for at få et kig ind bag murene til en ellers hemmeligholdt verden.

”Det er en bog, som er med til at afmystificere, hvad der foregår hos de store investeringsfonde. Af og til hører man om, hvordan investorer på nærmest magisk vis har skabt enorme afkast på aktiemarkederne. Det er min pointe, at de afkast ikke skal forklares ved magi, men ved anvendelsen af en række velafprøvede finansielle strategier, som investorerne behersker, og som de kan kombinere efter forholdene. De strategier præsenterer jeg i bogen,” forklarer Lasse Heje Pedersen.

Men tro nu ikke, at det at lære strategierne at kende gør én til en sikker vinder på aktiemarkederne. Det kræver både hårdt arbejde, kapital, evner og infrastruktur at opnå de store afkast.

De otte investeringsstrategier fordeler Lasse Heje Pedersen på tre såkaldte arketyper – nemlig aktiestrategier, makrostrategier og arbitragestrategier.

Tre af de otte er aktiestrategier, hvor investeringerne er koncentrerede om enkelte firmaer eller brancher. To er makrostrategier, hvor der kigges på bevægelser på det samlede aktiemarked samt valuta- og obligationsmarkeder. De sidste tre er arbitragestrategier, hvor man går efter at udnytte de relative prisforskelle på aktier og andre værdipapirer.

Sådan handler virkelighedens investorer
Men bogen er ikke kun en teoretisk udredning af de otte strategier. Alle otte strategier kommer til live i kraft af en række interviews med de investorer, der netop er blevet kendte for med stor succes at beherske de enkelte strategier.

At der ikke er tale om hvem-som-helst, understreges af listen af navne – og Lasse Heje Pedersen kan heller ikke skjule en vis stolthed, når talen falder på, hvem der har ladet sig interviewe til bogen.

”Der er George Soros, der er berømt for hans makroinvesteringer og hans idéer omkring markedernes evolution – og som for alvor blev kendt for at være den, der fik den engelske centralbank til at trække pundet ud af det europæiske valutasamarbejde. Der er også interviews med folk som Ken Griffin, John Paulson og Myron Scholes, hvor sidstnævnte er kendt for at anvende sin Nobel-prisvindende forskning som udgangspunkt for investeringer i blandt andet obligationsmarkeder,” siger Lasse Heje Pedersen.

Er markederne efficiente eller inefficeinte?
Bogens titel henviser til et af de helt store spørgsmål inden for finansiering: Hvor efficiente er de finansielle markeder egentlig?

Efficiens henviser til, om priserne i de finansielle markeder afspejler al den information, der er til rådighed. Hvis priserne afspejler al den information, der er til rådighed, har man den mest korrekte pris, og i så fald, vil man som investor aldrig kunne håbe på at slå markedet.

Inden for den akademiske verden har man i mange år lænet sig op af den tro, at markederne var fuldstændig efficiente.

Imidlertid er den position blevet udfordret af ’behavioural finance’, der forklarer, at mennesker er irrationelle og deres markedsadfærd er ligeså – og derfor er markederne inefficiente, og priserne forkerte?

Lasse Heje Pedersen mener, at sandheden ligger et sted midt i mellem.

”Jeg mener, at markederne hverken er fuldstændig efficiente eller fuldstændig inefficiente. De ligger et eller andet sted midtimellem, men ikke et tilfældigt sted. Der er en helt bestemt grad af inefficiens tilstede. Nemlig en så tilpas grad af inefficiens, at investeringsforvaltere og aktive investorer bliver en smule kompenserede for deres arbejde, omkostninger og risiko – men heller ikke mere kompenserede for så ville de aktive investeringer øges,” forklarer Lasse Heje Pedersen.

Lasse Heje Pedersen er professor i finansiering på Department of Finance på CBS og NYU Stern School of Business.

 

For mere information om Lasse Heje Pedersen - se hans personlige hjemmeside.

 

Efficiently Inefficient kan bestilles hos Academic Books.

 

Eller den kan reserveres hos CBS Bibliotek.

 

Sidst opdateret: CBS Library // 25/04/2018