Follow on Instagram
Stay tuned for an insight to our programmes - told by our students. Start following now!
Chatbot Coby
Coby kan hjælpe dig med dine spørgsmål om optagelse på vores bacheloruddannelser, f.eks. spørgsmål om ansøgningsfrister og adgangskrav.
HA i markeds- og kulturanalyse
Om uddannelsen
Forbruger- og markedsforståelse med blik for fremtiden
En moderne virksomhed har både brug for at forstå sine kunder og deres behov nu og her, og at kunne rette blikket frem og spotte nye og kommende kulturelle trends, ændrede forbrugsmønstre og nye kundegrupper. Markedet kan ændre sig hurtigt, og kun de virksomheder, der følger med udviklingen – eller måske endda leder den – kan fortsætte med at have succes. Hvordan skal produkter og services udvikles og tilpasses? Hvilke budskaber og medier trænger igennem og påvirker kunderne? Og ikke mindst: Hvilke markeder og forbrugergrupper giver det mening at satse på fremover? At finde svaret på de spørgsmål forudsætter, at virksomheden præcist og systematisk kan indsamle og analysere data om markeder og forbrugere og forstå, hvordan parametre som (sub)kultur, livsstil, værdier, medier og økonomi skaber fremtidens markedsmuligheder.
Eksemplerne er mange: I Danmark har vi i de seneste år set store og kendte butikskæder dreje nøglen om, fordi de ikke fulgte med udviklingen inden for onlinehandel, digital forbrugeradfærd og ændringer i kundernes behov. De internationale it-giganter taber og vinder enorme markedsandele afhængig af, om de præcist forstår og fortolker de digitale trends – og selv skaber nye. Små startup-virksomheder, der får succes og hurtigt vokser sig store, gør det typisk, fordi de har været blandt de første til at spotte en ny subkultur eller forudse en ændret adfærd, der skaber nye forretningsmuligheder.
En bred tilgang til markedsanalyse
På HA MAK får du redskaber til at skabe viden om markeder og forbrugere. Du lærer at designe nye måder at indsamle data, at arbejde med store datamængder og at stille de spørgsmål, der gør dig i stand til at omsætte data til anvendelige forretningsstrategier.
Samtidig får du en bred introduktion til erhvervsøkonomi, så du kan skabe sammenhæng mellem arbejdet med kunder og markedsstrategier på den ene side og virksomhedens øvrige mål og økonomiske virkelighed på den anden. Det er bl.a. en forudsætning for, at du også kan arbejde bredere med strategi, innovation og forretningsudvikling. Du vil også lære om strategisk marketing og markedskommunikation – herunder kommunikationsløsninger ift. salg af både fysiske produkter og serviceydelser.
Kompetencer, der matcher opgaven
Forestil dig, at du både skal hjælpe en lille startup-virksomhed, der ønsker at sælge en helt ny serviceydelse til en voksende subkultur af brugere på de digitale medier – og samtidig rådgive en mejerivirksomhed, der ønsker at øge salget af et eksisterende mælkeprodukt i de store supermarkeder. Det er to meget forskellige opgaver, der kræver forskellige måder at forstå forbrugere på – og lige så forskellige redskaber til at analysere og påvirke markedet. For at kunne forstå udviklingen i nye kulturer og kundegrupper vil du således arbejde med så forskellige fagområder som kulturstudier, sociologi, antropologi og kommunikation, så du kan anskue problemer fra flere forskellige vinkler samtidig. Derfor er de fleste fag integrerede, så du på samme tid inddrager perspektiver og arbejdsmåder fra flere fagområder.
HA MAK introducerer dig på samme måde til mange – og meget forskellige – metoder, du kan bruge, når du skal analysere forbrugere, kulturer og markeder. Du vil arbejde med kvalitative metoder inkl. interviews og feltstudier og kvantitative metoder inkl. statistik. Du vil hertil lære om, hvordan big data og andre former for digital information kan bruges i analysearbejdet. Det handler om at give dig en stor værktøjskasse med forskellige metoder og analysemåder, der kan tilpasses den konkrete opgave.
Hør studerende fortælle om HA MAK
Få et indblik i de studerendes tanker om og oplevelser på HA MAK
For at klare sig godt på HA MAK og være glad for uddannelsen, er det relevant at interessere sig for:
- Hvordan forbrugermarkeder og forbrugerkultur udvikler og forandrer sig – og hvordan virksomheder kan påvirke nye markeder
- De forskellige dele af marketing – fra analyse til strategi og markedskommunikation
- Hvordan virksomheder og andre organisationer er opbygget, ledes, og tager beslutninger.
- Samfundsforhold og samfundsudvikling – herunder kulturel, subkulturel, økonomisk og politisk/ institutionel udvikling, der påvirker virksomheders arbejde og danner rammerne for virksomhedens marked.
Derfor valgte andre HA MAK
Hør studerende på HA MAK fortælle om, hvad de lavede, før de startede på CBS og hvilke overvejelser de gjorde sig, inden de søgte.
HA MAK har nogle særlige udfordringer, som du bør tænke over, før du vælger uddannelsen. Overvej, hvor godt uddannelsens udfordringer passer til den type, du er, den måde du bedst arbejder på, og det du er god til?
Undervisning på engelsk
Halvdelen af fagene på HA MAK foregår på engelsk. Det betyder, at undervisningen forgår på engelsk, og at du skal skrive projekter og gå til eksamen på engelsk. I alle fag vil en del af litteraturen være på engelsk. Det er derfor vigtigt, at du kan læse og forstå engelsk. Det forventes derfor, at du kan udtrykke dig mundtligt og skriftligt på engelsk, men ikke at du kan gøre det 100 % korrekt, når du starter på HA MAK.
Matematik
I flere af de økonomiske fag skal du anvende matematiske redskaber og den matematiske logik til at løse opgaverne. Du arbejder alene med matematikken som et praktisk redskab og ikke som selvstændigt fag – således vil du eksempelvis ikke skulle føre matematiske beviser eller kunne redegøre for matematikken bag din opgaveløsning. Niveauet svarer til adgangskravet i matematik på niveau B.
Hør en studievejleder fortælle om de udfordringer og overvejelser, du skal gøre dig, inden du søger ind på HA MAK
Hvordan er det at studere HA MAK?
Hør studerende fortælle om, hvor vigtigt det er at bruge dine medstuderende til sparring om både det sociale og faglige på din uddannelse.
Studieliv på CBS
At være studerende på CBS er meget mere end at forberede sig og gå til undervisning.
På CBS er der mere end 21.000 studerende fra forskellige baggrunde og nationaliteter. Teamwork er en grundlæggende del af det at studere på CBS – både i og udenfor undervisningen.
Med over 100 studenterforeninger har du også rig mulighed for at engagere dig og mødes med studerende på tværs af uddannelser og årgange.
Læs mere om det aktive studiemiljø på CBS, studenterforeningerne og det internationale studiemiljø på Studieliv
For internationale
Hvis du er en international studerende, har vi samlet en masse information om, hvordan det er at være en international studerende på CBS og hvordan du kan forberede dig på livet i Danmark.
Læs mere på For internationals
- en grundig forståelse for at arbejde analytisk og databaseret med de nyeste udviklinger i forbrugertrends, kundeadfærd og nye markeder
- en forståelse for de udfordringer, virksomheder står overfor, når de skal udvikle nye markeder
- en forståelse for de kontekster, kulturelle, sociologiske og økonomiske, virksomheder opererer ien grundlæggende forståelse for de økonomiske sammenhænge i virksomheder og det omgivende samfund
Du kan finde mere information om, hvad du lærer på uddannelsen i Kompetenceprofil for HA MAK.
Kandidatuddannelse efter HA MAK
De fleste vil efter endt bachelor vælge at læse videre på en 2-årig kandidatoverbygning, hvor du vil specialisere sig inden for ét eller flere af de områder, du har beskæftiget sig med på bacheloruddannelsen. Tager du også en kandidatuddannelse, vil det primært være den, der afgør hvilke karriereveje, der vil være åbne for dig.
Da uddannelsen stadig er ny ved vi endnu ikke, hvad HA MAK uddannede typisk arbejder med. Uddannelsen er målrettet job hos virksomheder, der har behov for medarbejdere, der kan arbejde analytisk og udviklingsorienteret med data om trends, kunder og forbrugere på markeder under hurtig forandring. Efter uddannelsen vil du kunne indgå i tværfagligt samarbejde med fokus på kunderne og udviklingen i trends, der kan påvirke virksomhedens marked og indtjening.
Læs mere om kandidatuddannelser og karrieremuligheder
Hør en studievejleder fortælle om dine muligheder for at skabe din egen akademiske profil på HA MAK, samt hvilke kandidat- og karrieremuligheder du har, når du er færdig.
Dansk | A |
Engelsk | B med min. 6,0 i karaktergennemsnit |
Matematik | B |
Historie eller International Økonomi eller Samfundsfag eller Idéhistorie eller Samtidshistorie |
B |
Motiveret ansøgning | Ja |
Læs om adgangskrav, og hvordan du ansøger på bacheloroptagelse
Adgangskvotient | 9,9 |
Antal optagne | 97 |
Kvote 1 / Kvote 2 | 60% / 40% |
Ansøgere (kvote 2) | 668 (467) |
Udenlandske studerende | Under 10% |
Kønsfordeling - mænd / kvinder | 24% / 76% |
Aldersgennemsnit | 22 år |
Oversigt over uddannelsen
Kultursociologisk teori
Faget kan undervises på enten engelsk eller dansk.
Grundlæggende viden om sociale og kulturelle teorier kræves for at forstå og analysere markedsdynamikker og kulturer, hvormed vi bedre kan forklare meningen med og forandringerne i vores globale samfund. Dette kursus vil introducere mange forskellige teoretiske perspektiver, der kan hjælpe os til at reflektere kritisk over relationerne mellem individer, kulturer og markeder. Vi vil bruge teorier til at udfordre almindelige modsætninger som individ vs. ting, levende vs. ikke-levende, subjekt vs. objekt. Kurset starter med at præsentere klassiske sociale teorier om moderniseringen og oplysningstiden og bevæger sig derefter over i kritiske teorier og nutidige opfattelser af sociale og kulturelle problemstillinger. Vores fokus er inddelt i tematiske områder som for eksempel kulturstudier, de transnationale opfattelser af ’new media’ og shoppingpolitik.
Læringsmål
For at opnå karakteren 12 skal den studerende, med ingen eller få uvæsentlige mangler eller fejl, opfylde følgende læringsmål:
- give en grundlæggende og fundamental introduktion til mange forskellige sociale og kulturelle skoler
- redegøre for grundprincipperne i de sociale og kulturelle teorier introduceret i kurset
- holde teorierne op mod hinanden for at sammenligne og modstille perspektiver og opfattelser
- reflektere fagligt over teorierne og koncepterne samt deres anvendelighed i praksis
- anvende teorierne til at forstå en række tematiske områder, som kurset har dækket
- fortolke teorierne i forhold til hinanden for derved at kunne forstå vigtige aspekter i vores globale samfund
ECTS
7,5
Cultural Analysis and Consumer Culture Studies
The course introduces the students to the fundamental concepts, theories, frameworks and methods in consumer culture theory (CCT). The course is interdisciplinary in nature as the consumer culture theory rather than being one grand theoretical model represents an assemblage of diverse and interdependent approaches mobilized from within sociology, anthropology and cultural studies so as to explain, understand and analyze the cultural embeddedness of markets. The course equips the students with the basic methodological skill-set for conducting qualitative consumer culture study including in-depth individual and group interviews, ethnographic methods, digital and visual methods. Issues related to philosophy of science are also covered.
It is the main assumption of the course that markets, apart from being economic phenomena, are also embedded in social and cultural contexts whereby culture influences the way markets operate and shape consumers’ conduct, behavior and action. The last couple of decades bear indeed witness to a rather extraordinary flourishing of sociological, anthropological and cultural studies scholarship which seeks both to critique the analytical assumptions and research procedures commonly used in mainstream economics, and also offer sociologically and anthropologically grounded accounts of economic phenomena such as consumption. In the effort to arrive at cultural explanations of consumption, the course assumes that consumption rather than being a deliberate sovereign consumer act of acquisition and purchase of objects/services, is a nexus of cultural elements, social expectations, practical competence, distinction, materialities, ideologies, cultural scripts and meaning structures immanent in the consumer practices of cleaning, repairing, mending, wearing, displaying, showcasing, storing, caring, sharing, disposing, depleting, recycling, borrowing etc.
The course therefore approaches consumption from a particular perspective of the interlocking relationship between social actors and markets, technologies, materialities, popular culture, ideological and moral categories. In this course we will theoretically and analytically follow the life of objects ('consumer objects') while charting a historical, genealogical, material, cultural and social lineage of how social actors interact with objects (including intangible objects such as sounds, images, ideas, experiences) and their meaning but also material affordances and infrastructures. While following 'the life of objects' we closely follow the distinct epistemological developments within CCT.
Accordingly, we will: 1) focus on the rise of the hyper-consumption society and zoom in on consumer rituals, identity-formation projects and the symbolic aspects of possessions and ‘loved objects’; 2) examine the tribal aspects of consumption and zoom in on marketplace sub-cultures, digital cultures, social movements, consumer communities and socialites; 3) concentrate on consumer practices and zoom in on how objects are implicated in human and non-human agencements underpinning routine, habituated and repetitive everyday activities; 4) investigate the recent shift from owning objects to digitally-enabled sharing, accessing and commoning in the newly emerging ‘sharing economy’; and finally 5) probe the moral limits of the markets and investigate the commodification of ‘sacred objects’ and the dynamics of ‘taboo markets’.
Learning Objectives
To achieve the grade 12, students should meet the following learning objectives with no or only minor mistakes or errors:
- Explain and compare the fundamental concepts, theories and frameworks in consumer culture theory
- Explain and analyze how culture affects markets and consumer behavior
- Account critically and reflexively for the implications of the cultural and social embeddedness of markets and consumption
- Compare and evaluate the advantages and disadvantages of a range of qualitative methodologies for consumer culture study
- Apply qualitative methodologies to the empirical study of consumer culture phenomena
- Critically evaluate and reflect upon the procedures and outcomes of cultural analysis
- Critically evaluate the leveraging potential of generated cultural insight and foresight
ECTS
15
Consumer Insights and Behavioural Studies
This course in Consumer Insights and Behavioural Studies combines three main learning elements: (1) the course provides students an advanced understanding of how consumers behave by introducing the most relevant theories of consumer behaviour; (2) it gives an overview of essential quantitative research methods to study this behavior; and (3) it provides students with experience in applying the theories and methods, i.e. students conduct their own consumer research project as part of this course.
The course will introduce new perspectives on human behaviour from the fields of behavioural economics, consumer behaviour, and psychology, with a particular focus on sustainable consumption and respective theories and empirical examples.
Beyond these theoretical advancements, the course will provide students the ability to conduct consumer research by providing students with a profound understanding of the entire research process and introduce the most important research methods focusing on a quantitative approach (i.e. surveys and experiments and the respective sampling and data analysis methods). In practical sessions, students will learn to apply the methods of consumer research (sampling, data collection, and data analysis) to specific research problems regarding consumer behaviour in the physical as well as in the digital world.
Students will apply these capabilities in a student-driven research project. Guided by the teachers, students will formulate their research questions to generate novel insights through research, propose a research design to study the problem, and draw conclusions based on the project’s results. The course will also enable students to conduct responsible research by providing students with an overview of relevant ethical considerations surrounding consumer research. Students will become acquainted with documenting their research process and clearly describing their results and methodology in a written report as well as in an oral exam. Through group projects and assignments, students will gain additional skills in team work.
Learning Objectives
To achieve the grade 12, students should meet the following learning objectives with no or only minor mistakes or errors:
- display an understanding of the theories of consumer behaviour
- be able to use methods of quantitative consumer research (including sampling methods, data collection methods and statistical data analysis methods)
- design and conduct a quantitative consumer research project
- evaluate consumer research projects regarding its strengths and weaknesses of all its parts (i.e. theoretical foundation, sampling, data collection, data analysis, & discussion of results)
- present and interpret quantitative research in a clear and comprehensive way following academic standards
- reflect on ethical considerations related to quantitative consumer research processes
ECTS
15
Forbrugerindsigt i praksis: Case analyse
Kurset anlægger en tværfaglig og case-baseret tilgang til at opnå forbrugerindsigt inden for et givent emne og/eller område, samt på baggrund heraf at kunne udlede egnede og velbegrundede ledelsesmæssige konsekvenser. Det gælder for eksempel i forhold til de udfordringer, virksomheder har med at ikke kun at efterleve deres finansielle målsætning, men også at gøre det på en måde hvor de miljømæssige og sociale konsekvenser tænkes ind.
Kurset træner den studerende i at kunne planlægge og gennemføre et forskningsprojekt, der undersøger en konkret case ved hjælp af de teorier, begreber og metoder, den studerende har lært på uddannelsen hidtil. Herunder vil den studerende komme til at anvende såvel kvalitative som kvantitative dataindsamlings- og analyse-metoder. Der vil være fokus på evnen til formulere, afgrænse, undersøge og analysere specifikke dimensioner af et case-problem, samt kritisk reflektere over og evaluere de valg, den studerende foretager gennem hele projektet. Det overordnede case-emne gives af underviseren. Med udgangspunkt i denne case forventes de studerende, for eksempel, at reflektere over hvordan de stigende krav om bæredygtighed, behovet for digitalisering og lignende relevante samfundstendenser påvirker deres case analyse.
Projektarbejdet ledsages af en række forelæsninger og workshops, der er designet til at lede den studerende igennem hele forskningsprocessen fra forskningsspørgsmål og dataindsamling til dataanalyse og projektrapport.
Læringsmål
For at opnå karakteren 12 skal den studerende, med ingen eller få uvæsentlige mangler eller fejl, opfylde følgende læringsmål:
- Være i stand til at formulere et forskningsspørgsmål, der trækker på et eller flere af de væsentlige teoretiske områder, der har været/bliver arbejdet med på studiet
- Være i stand til at udvælge og anvende passende kvalitative og kvantitative dataindsamlingsmetoder med det formål at indsamle primære data til analyse af det valgte forskningsspørgsmål
- At udvise teoretisk forståelse af forbrugeradfærd og kultur, og anvende denne forståelse i analysen af de indsamlede primære data, og baseret herpå - at generere relevant forbruger indsigt i en specifik case kontekst
- At kunne vurdere fordele og ulemper ved anvendelse af de respektive teorier og metoder med henblik på at forstå og besvare forskningsspørgsmålet i en specifik case kontekst
- At kunne præsentere et klart og sammenhængende akademisk argument for hele opgavens fremgangsmåde, fra valg af relevante metoder og teorier, over analyse, til formidling og diskussion af analysens konklusioner
ECTS
15
Valgfag / Udveksling / Praktik (30 ECTS)
På 5. semester kan du tage valgfag på CBS eller andre universiteter, tage på udveksling eller i praktik hos en virksomhed.
Kommunikation af kompleks data og viden
Faget kan undervises på enten engelsk eller dansk.
Igennem kurset tilegner de studerende sig de nødvendige praktiske kompetencer til at kunne kommunikere kompleks data og viden til mange forskellige slags publikummer internt, eksternt og på tværs af organisationer. Kurset giver de studerende en forståelse for de grundlæggende principper for og metoder og værktøjer til både datavisualisering og multimodal kommunikation, hvilket gør dem i stand til klart, letforståeligt og engagerende at fremlægge komplekst stof. Et eksempel på denne form for kommunikation kan være præsentation af forbrugerviden til virksomhedsinteressenter.
Eftersom statisk analyse af kvantitative og kvalitative data ikke falder naturligt for de fleste, er målet med datavisualisering at forbedre vores forståelse af sådanne data ved at udnytte den naturlige evne i menneskets visuelle system til at ”se mønstre, udpege trends og identificere særtilfælde”. Datavisualisering drejer sig om at afbilde dataværdier grafisk f.eks. i forhold til form, størrelse, farve og position, der let kan bearbejdes af det visuelle system og følgelig forbedre de kognitive processer som forståelse, hukommelse og beslutningstagen. Metoder, der anvendes i kurset, inkluderer søjlediagrammer, associationsnetværk, stamtræer, choroplethkort og kurvediagrammer.
Derimod er essensen af multimodal kommunikation at præsentere information ved brug af to eller flere sansefunktioner eller kanaler. Der er mindst seks funktioner at vælge imellem: en for hver af de klassiske fem sanser (syn, hørelse, føle, smag og lugt) og en for sprog (tale og skrift). Kurset vil i særdeleshed fokusere på multimodal kommunikation, som kombinerer verbal og visuel information. Dermed er det muligt at udnytte både ords egenskaber til at eksplicitere argumenter og billeders egenskaber til at tiltrække opmærksomhed samt udløse en række reaktioner. (Datavisualiseringer kan forstås som multimodal kommunikation i den forstand, at de kombinerer grafiske præsentationer af data med mærker og kommentarer.)
Kurset dækker over følgende områder for at give de studerende de praktiske kompetencer, som er nødvendige for at kommunikere kompleks data og viden til et usagkyndigt publikum:
- Grundlæggende principper, metoder og værktøjer til at udarbejde datavisualiseringer. De studerende vil lære forskellige metoder til at visualisere kvantitative og kvalitative data såsom sammenligninger med søjlediagrammer, forbindelser med associative netværk, hierarkier med stamtræer, geografiske sammenhænge med choroplethkort og tidsmæssige relationer med kurvediagrammer.
- Grundlæggende principper, metoder og værktøjer til at skabe multimodal kommunikation: De studerende vil lære effektivt at kombinere billeder, ord, lyde (osv.) i forskellige funktionelle genrer og kommunikative formater herunder præsentationer, forslag og rapporter.
- Strategisk og overbevisende storytelling: De studerende vil lære at supplere deres datavisualiseringer og multimodal kommunikation med passende og troværdige fortællinger.
Læringsmål
For at opnå karakteren 12 skal den studerende, med ingen eller få uvæsentlige mangler eller fejl, opfylde følgende læringsmål:
- have de nødvendige praktiske kompetencer til at kommunikere kompleks data og viden til et usagkyndigt publikum.
- have en god forståelse for de grundlæggende principper, metoder og værktøjer, der kræves for at udarbejde både datavisualiseringer og multimodal kommunikation.
- kunne producere datavisualiseringer/multimodal kommunikation af et givent datasæt eller begreb.
- kunne forklare deres egne beslutninger om design ved at trække på teorier og modeller præsenteret i tidligere kurser på uddannelsen.
ECTS
7,5
Politisk markedsøkonomi
Formålet med kurset er at give de studerende en forståelse af de juridiske, politiske og samfundsmæssige kontekster, der former den måde den globale økonomi hænger sammen. Kurset har fokus på at forstå samspillet mellem globale institutioner, regeringer, virksomheder og arbejdstagere, og hvordan historisk forandring af dette samspil er med til at forme den måde markeder fungerer på. Kurset undersøger styring af produktion, handel og forbrug inklusiv de bæredygtige og sociale aspekter af førnævnte. De studerende udvikler dermed kritiske, analytiske kompetencer, som de skal bruge til at forstå de forskellige konsekvenser ved at etablere, håndtere og intervenere i markeder i forhold til en række grundlæggende samfundsmæssige mål – som fx at styrke konkurrencen, beskytte forbrugerne, sikre faglige rettigheder, reducere miljømæssige omkostninger, fremme social inklusion og/eller adressere ulighed. Kurset undersøger effekten, rollen og formålet med diverse nationale, regionale og transnationale ledelsesstrategier og partnerskaber, som har været anvendt til at regulere forskellige markeds- og forbrugstyper. De studerende vil lære at undersøge formelle regeringsformer og institutioner såvel som uformelle og uforpligtende mekanismer skabt af fx brancheforeninger, fagforeninger, aktivistgrupper samt grupper bestående af flere forskellige interessenttyper. Kurset har en fler- og tværfaglig tilgang til politiske og økonomiske modeller for at kunne give nye perspektiver på reguleringen af markeder og forbrug. |
Læringsmål
For at opnå karakteren 12 skal den studerende, med ingen eller få uvæsentlige mangler eller fejl, opfylde følgende læringsmål:
- At beskrive og have en klar forståelse af de teorier og begreber, der er gennemgået i kurset, i forhold til analysen af markeder og forbrug.
- At anvende disse koncepter og teorier til kritisk at analysere samspillet mellem globale institutioner, regeringer og virksomheder, når det handler om at regulere markeder og forbrug.
- At diskutere disse teorier, og vurdere deres anvendelighed og deres begrænsninger, samt deres evne til forklare, hvordan forskellig regulering af markeder påvirker samfundsmæssige målsætninger som ulighed, bæredygtighed, arbejdstagerrettigheder, forbrugersikkerhed o.l.
ECTS
7,5
Global Marketing Audit
Hovedfokus i dette kursus er analyse af en virksomheds markedssituation, hvilket inkluderer analyse af en række eksterne og interne forhold, der er af afgørende betydning for en virksomheds marketing mål, strategier og beslutninger. I Global Marketing Audit arbejdes der derfor med analyse på såvel makro- som mikro-niveau, herunder bl.a. overordnede omverdensforhold, forbrugeradfærd på det/de relevante markeder, konkurrencesituation, og interne virksomhedsforhold.
Den studerende trænes i at indhente relevante markedsdata og anvende marketing teori og modeller i den analytiske proces, der udgør basis for den senere udvikling af marketing-mål, -strategi og -planer, der er bæredygtige i såvel social, miljømæssig, digital og finansiel forstand.
Dette gøres særligt gennem case analyse i øvelsestimerne, som for hver uge bygger oven på det faglige indhold formidlet gennem forelæsninger og litteratur/selvstudie.
Læringsmål
For at opnå karakteren 12 skal den studerende, med ingen eller få uvæsentlige mangler eller fejl, opfylde følgende læringsmål:
- Forklare, udvælge, og anvende relevante marketing koncepter, modeller, og teorier
- Identificere et eller flere relevante marketing problemer
- Kunne analysere en udvalgt markedssituation. Dette inkluderer analyse af relevante makro- og mikro-forhold i markedet og kulturen, herunder: *Forbruger/kundeadfærd *Segmentering *Konkurrencemæssig position *Interne ressourcer og nuværende strategisk position
- Udlede og vurdere konklusioner baseret på analysen
- Kritisk vurdere de strategiske markedsmuligheder, som virksomheden står over for
- Indsamle og anvende primære og/eller sekundære data til brug for analysen, i overensstemmelse med akademiske standarder
ECTS
7,5
Global marketingstrategi
Global Marketing Strategi tilbyder den studerende mulighed for at lære at udvikle og argumentere for marketing- strategier og -planer, der baserer sig på grundig markedsanalyse af både interne og eksterne forhold og dynamikker af relevans for virksomheden og dens marked. Kurset træner den studerende i at anvende marketing koncepter, modeller og teorier i samspil med udvikling af marketing -strategier og -planer. Der lægges vægt på at det strategiske arbejde underbygges af analysearbejde af høj kvalitet, og derfor forudsættes den studerende at have kendskab og erfaring med markedsanalyse på et niveau svarende til Global Marketing Audit.
Læringsmål
For at opnå karakteren 12 skal den studerende, med ingen eller få uvæsentlige mangler eller fejl, opfylde følgende læringsmål:
- Forklare, udvælge, og anvende relevante marketing koncepter, modeller, og teorier
- Kritisk vurdere et marketing problem og dertil relaterede strategiske muligheder
- Vurdere kvaliteten af en markedsanalyse
- Vælge en passende marketing strategi og argumentere herfor
- Forklare og argumentere for elementerne i en valgt marketing-strategi og -plan, f.eks. strategisk målsætning, målgruppevalg, vækststrategi, konkurrence- og positionerings-strategi, branding strategi, kommunikationsstrategi, produkt strategi, prisstrategi, distributionsstrategi, implementering, finansielle konsekvenser, osv.
- Indsamle og anvende primære og/eller sekundære data til brug for analysen, i overensstemmelse med akademiske standarder
ECTS
7,5
Kultur og kommunikation i organisationer
Faget har som overordnet formål at introducere til relevante teorier, begreber og modeller inden for ’organisationskommunikation’ som videnskabeligt felt, herunder at:
• bibringe rammer for en kvalificeret analyse og diskussion af empiriske cases med fokus på kultur, kulturforskelle og kommunikation i organisatoriske kontekster.
• lægge op til kritisk anvendelse og refleksion af de enkelte teorier, begreber og modeller og deres anvendelighed i forhold til konkrete kultur- og kommunikationsproblemer i én eller flere organisationer.
Læringsmål
For at opnå karakteren 12 skal den studerende, med ingen eller få uvæsentlige mangler eller fejl, opfylde følgende læringsmål:
- Den studerende skal kunne demonstrere overblik over fagets teorier, begreber og modeller og være i stand til at udvælge og anvende de for opgavens problemstilling relevante teorier, begreber og modeller i en selvstændig analyse af ét konkret tema eller én konkret case.
- Den studerende skal i besvarelsen kunne identificere forskellige kulturdimensioner i en organisatorisk kontekst samt demonstrere en teoretisk funderet forståelse af, hvorledes kommunikation udfolder sig på tværs af en organisation, såvel vertikalt som horisontalt.
- Den studerende skal kunne reflektere over, hvordan ny viden og markedsindsigt kan kommunikeres og omsættes i en organisation præget af flere forskellige kulturer
- Den studerende skal kunne udtrykke sig sprogligt klart og korrekt.
ECTS
7,5
Bachelorprojekt
Med bachelorprojektet sigtes der mod at opbygge de studerendes akademiske kompetencer inden for det felt, der definerer uddannelsen. De studerende identificerer selv deres konkrete interesseområde, udmønter dette i en relevant problemstilling og besvarer denne.
Læringsmål
For at opnå karakteren 12 skal den studerende, med ingen eller få uvæsentlige mangler eller fejl, opfylde følgende læringsmål:
- Formulere og afgrænse en problemstilling indenfor studiets faglige felt (jf. studiets kompetenceprofil)
- Diskutere den valgte problemstilling i forhold til de økonomiske, sociale og miljømæssige udfordringer organisationer og samfund står overfor.
- Identificere, præsentere og diskutere relevant faglitteratur om det valgte emne.
- Udvælge og begrunde valg af teori fra studiets tre fagblokke, som kan udgøre den teoretiske ramme for analyse af projektets problemstilling.
- Tilrettelægge et undersøgelsesdesign og argumentere for dets udformning, herunder dets vægtning af kvalitative og kvantitative metoder.
- Indsamle, bearbejde og analysere data; vurdere dens kvalitet, pålidelighed og relevans – og de fortolkningsmuligheder forskellige forståelsesrammer åbner op for.
- Foretage en analyse som bearbejder, formidler og fortolker den indsamlede empiri med udgangspunkt i en gennemskuelig metodisk fremgangsmåde og den valgte teoretiske ramme.
- Sammenholde analysens resultater med problemstillingen og herudfra foretage en konklusion og en perspektivering.
- Reflektere kritisk over projektets proces og resultat, herunder om resultatets bidrag til faglig viden på det valgte område såvel som betydning for mennesker og organisationer.
- Formidle projektets indhold i en sproglig klar, indholdsmæssigt veldisponeret form.
ECTS
15
Kommunikationsteori
Introduktion til kommunikationsteori består af en kombination af forelæsninger og holdøvelser. Forelæsningsrækken introducerer forskellige tilgange til, teorier om og modeller for kommunikation i et historisk perspektiv, samt grundlæggende perspektiver på kommunikation. Undervisningen sigter i mod at anskueliggøre feltets mangfoldighed og at skabe et overblik over almen kommunikationsteori.
Udover indsigten i teoriernes generelle forklaringspotentiale vil der eksempelvis være fokus på teoriernes anvendelighed i forhold til interkulturel kommunikation, markedskommunikation og interpersonel kommunikation i praksis.
Endelig diskuteres anvendelsesmulighederne for en teoretisk forankring af praktisk produktion og analyse af kommunikation med henblik på at anskueliggøre relevansen og anvendelsen af kommunikationsteorier og –modeller.
Holdøvelser i ’Kommunikationsteori’ har til formål at give de studerende lejlighed til at gå i dybden med de centrale teoretiske domæner som præsenteres i forelæsningerne. Igennem diskussioner, elevpræsentationer og løbende feedback sigter holdøvelsestimerne på give de studerende en dybere forståelse af udvalgte teorier, modeller, definitioner etc. Holdøvelser er – modsat forelæsningsrækken – i større omfang baseret på interaktion mellem underviser og de studerende, såvel som mellem de studerende indbyrdes. Undervisning vil i stort omfang være diskuterende og dialogisk og forudsætter derfor aktiv deltagelse fra de studerendes side.
Læringsmål
For at opnå karakteren 12 skal den studerende, med ingen eller få uvæsentlige mangler eller fejl, opfylde følgende læringsmål:
- Udvise indsigt i og overblik over fagområdets teorier og analytiske modeller samt deres anvendelse på konkrete problemstillinger.
- Identificere, karakterisere, sammenligne og diskutere hovedstrømninger inden for kommunikationsteori
- Anvende teoretiske begreber og modeller på analyse af kommunikation i dets mange former.
- Vurdere anvendeligheden og forklaringspotentialer af de forskellige begreber og modeller
- Udvælge kommunikative problemstillingers vigtigste elementer og gengive disse korrekt - Udvælge begreber og modeller, som er bedst egnede til analyse af en problemstilling samt diskutere analytiske pointer i et bredere teoretisk perspektiv
- Demonstrere metode‐ og formidlingsmæssig sikkerhed, herunder: - Formulere sig klart og præcist med anvendelse af det relevante fagsprog - Angive sine kilder korrekt og konsekvent i besvarelsen - Strukturere fremstillingen og præsentere stoffet i en sprogligt og indholdsmæssigt klart formuleret og disponeret form
ECTS
7,5
Mikroøkonomi
Kurset "Mikroøkonomi" giver en introduktion til teorien om forbrugeres og virksomheders økonomiske beslutninger. Kurset indfører centrale begreber som udbud, efterspørgsel, prisdannelse og økonomisk velfærd og viser, hvordan disse begreber hænger sammen i mikroøkonomiske modeller, der kan forudsige forbrugernes og virksomhedernes adfærd og velfærdskonsekvenserne under forskellige forudsætninger om markedet og myndighedernes involvering.
Hovedtemaerne i pensum er:
- Udbud og efterspørgsel
- Forbrugerteori: præferencer, budgetbegrænsninger og nyttemaksimering
- Virksomhedsteori: Produktion, omkostninger og profitmaksimering
- Markedsformer: perfekt konkurrence, monopol, monopolistisk konkurrence
- Velfærdsskabelse og dødvægtstab
Kurset består af storholdsforelæsninger og øvelser. Øvelserne er aktiverende undervisning, hvor de studerende under ledelse af en holdlærer løser opgaver i grupper og/eller deltager i gennemgangen af udvalgte øvelsesopgaver.
Læringsmål
For at opnå karakteren 12 skal den studerende, med ingen eller få uvæsentlige mangler eller fejl, opfylde følgende læringsmål:
- Forklare centrale mikroøkonomiske begreber som f.eks. elasticitet, nytte, normale goder, oligopol, profit, alternativomkostninger og økonomisk velfærd på en fyldestgørende måde.
- Beskrive og begrunde forudsætninger for samt begrænsninger og relevans af de mikroøkonomiske modeller i pensum.
- Grafisk illustrere opbygning og struktur af de mikroøkonomiske modeller i pensum samt udføre simple modelanalyser.
- Løse simple mikroøkonomiske problemstillinger algebraisk.
- Anvende økonomisk intution og argumentation til at forklare og analysere aktuelle mikroøkonomiske spørgsmål.
ECTS
7,5
Regnskab
Faget har til formål at:
- indføre de studerende i eksterne regnskabsbrugeres informationsbehov.
- indføre de studerende i modeller for opgørelse og beskrivelse af en virksomheds overskuds- og kapitalforhold.
- indføre de studerende i det tekniske regelsæt, der gælder for årsrapporten.
- indføre og tilføre de studerende færdigheder i regnskabsanalytisk metode, som et led i en samlet økonomisk vurdering af en virksomhed.
Faget indledes med en indføring i bogføring, herunder grundlæggende registreringsmetodik og det dobbelte bogholderi, hvilket giver de studerende viden om regnskabets opbygning, de relevante regnskabsopstillinger og de centrale regnskabsposter. Derefter er fagets mål at gennemgå indholdet af det eksterne regnskab. Dette omfatter blandt andet hvorledes økonomiske aktiviteter og forhold indregnes og måles i årsrapporten. Der fokuseres her på principper og metoder i forhold til indregning og måling af centrale regnskabsposter inden for aktiver, passiver og resultatopgørelsen. Denne del omfatter også en indføring i pengestrømsopgørelsen samt i de oplysninger, herunder beretninger, som skal afgives i årsrapporten. Efter at have behandlet udarbejdelsen af årsrapporten fra virksomhedens (regnskabsaflæggerens) perspektiv, omfatter fagets sidste del regnskabsanalyse, hvor regnskabet ses i et brugerperspektiv. Denne del fokuserer på hvordan det eksterne regnskab kan anvendes af kapitalmarkeder, banker og andre interessenter til analyseformål. Dette giver blandt andet viden om hvordan regnskabet klargøres til analyseformål, samt hvordan centrale nøgletal beregnes og fortolkes.
Faget er baseret på en kombination af forelæsninger og holdundervisning. Ved forelæsningerne gennemgås teorien bag bogføring, årsrapporten og regnskabsanalyse. Holdundervisningen er primært fokuseret på løsningen af konkrete opgaver fra opgavesamlingen. Opgaverne gennemgås af underviserne i holdundervisningen i dialog med de studerende. Det forventes derfor at de studerende er forberedt til holdundervisningen ved selv at have arbejdet med opgaverne.
Læringsmål
For at opnå karakteren 12 skal den studerende, med ingen eller få uvæsentlige mangler eller fejl, opfylde følgende læringsmål:
- Redegøre for indholdet og sammenhængen mellem det dobbelte bogholderis registreringsmetodik og grundlæggende opstilling af et årsregnskab
- Forklare indholdet af de grundlæggende begreber, principper og metoder i forhold til årsrapporten
- Forklare indholdet af og formålet med årsrapportens elementer
- Analysere konkrete regnskabsmæssige problemstillinger, herunder inden for indregning og måling, og konkludere på denne analyse
- Redegøre for og forstå indholdet i fundamentalanalysen
- Reformulere rapporterede finansielle opgørelser til analysebrug
- Udarbejde og fortolke regnskabsanalyse
ECTS
7,5
Strategisk innovation og designtænkning
Dette kursus vil introducere studerende til teori og metode omkring bæredygtige forretningsmodeller og designtænkning, som kan hjælpe den studerende til at udvikle analytiske og metodiske færdigheder inden for strategisk innovation og produkt og forretningsudvikling. Der vil være fokus på at den enkelte studerende får praktisk erfaring med såvel teori som metode gennem gruppe og case-baseret undervisning.
Erhvervslivet i det 21. århundrede oplever et dramatisk skift. Forstærket af digitalisering og global konkurrence har virksomhederne erkendt nødvendigheden af en dybere kulturel funderet forståelse af deres kunder og marked.
Markeder flytter sig fra ”technology push” til ”market pull”. Selv de mest traditionsbundne virksomheder er begyndt at etablere afdelinger med fokus på innovation med det formål at udforske nye forretningsmodeller og skabe skræddersyede kundeoplevelser. Samtidigt ser vi flere og flere entreprenører udfordre eksisterende økosystemer ved at levere banebrydende produkter og services, som både er mere fleksible og tilpassede kundernes behov og efterspørgsel.
En forretningsmodel beskriver rationalet for, hvordan en virksomhed skaber, leverer og opsamler værdi. Processen bag skabelsen og modifikationen af forretningsmodeller kaldes ”business model innovation” og er en del af en virksomheds strategi. Flere og flere virksomheder bruger designtænkning til at styrke ideer til nye produkter, services og forretningsmodeller igennem hele værdikæden, fra interne processer og forsyningskæder til kontakt med klienter og kunder.
De koncepter og værktøjer designere tager i brug for at inddrage brugerne i genereringen og udviklingen af nye løsninger har medvirket til at sætte designtænkning på agendaen. Denne brugerdrevne designproces er præget af, at designeren ønsker at komme bag om de umiddelbare ønsker til produktet, serviceydelsen eller brugerfladen, som brugeren kan give udtryk for gennem f.eks. traditionelle brugerundersøgelser. Ved brug af metoder inspireret især af etnografien (interviews, observation etc.), ønsker man at inddrage og forstå brugerens univers, værdier, følelser og handlingsmønstre.
I kurset vil der være fokus på praktisk anvendelse af teori og metode. Således vil de studerende i grupper på 4-5 (muligvis 6) personer arbejde med en indenfor rammerne selvdefineret case-opgave med det formål at indsamle og analysere data. Formålet med denne proces er først og fremmest at skabe en forståelse for brugerens verden (adfærd, holdninger, osv.) og derefter destillere denne forståelse i mening - generel indsigt, der styrker eller udfordrer vores forståelse for en designudfordring og inspirerer løsninger. På baggrund af dette og i samspil med teorien om bæredygtige forretningsmodeller vil de enkelte grupper udarbejde ideer til nye og mere bæredygtige produkter, services og forretningsmodeller.
Læringsmål
Kurset tilbyder en praktisk og virkelighedsnær tilgang til strategisk og bæredygtig forretningsmodelinnovation ved at engagere den studerende i at løse virkelige forretningsudfordringer. Vi forsøger således at fremme læring ved at give den studerende mulighed for at arbejde sammen med en virksomhed, med fokus på en specifik udfordring, indenfor rammerne af designtænkning og bæredygtig forretningsmodelinnovation. Efter kursets afslutning forventer vi, at studerende opfylder følgende læringsmål uden eller med kun mindre mangler eller fejl:
- kunne anvende, diskutere og reflektere kritisk over centrale teoretiske begreber inden for designtænkning, bæredygtig forretningsmodelteori og strategisk innovation i relation til en konkret case
- kunne forklare og omsætte empirisk data til en konkret problemformulering, der kan inspirere idé- og konceptudvikling til strategisk og bæredygtig forretningsmodelinnovation
- kunne anvende, diskutere og reflektere kritisk over designtænkemetoder i udviklingen af en konkret idé og / eller koncept til bæredygtig forretningsmodelinnovation
- kunne demonstrere kommunikationsteknikker til kommunikation af en given idé og / eller koncept til en organisation
- leve op til grundlæggende akademiske krav til projektskrivning, herunder niveau af skriftlig dansk og anvendelse af referencer.
ECTS
7,5
Digital datadrevet forretningsudvikling
At kunne forstå og behandle digital data, som ofte er komplekse og i store dataset, og som agenter har adgang til både internt fra organisationer og fra eksterne kilder, kræver en række kundskaber, som dette kursus demonstrerer og udvikler hos den studerende. Disse data kan give vigtige markeds- og kundeindsigter som, når de er justeret i forhold til en virksomheds business model, kan generere signifikante komparative fordele.
Dette kursus dygtiggør de studerende i at arbejde med digital data for at genere værdifulde virksomhedsspecifikke indsigter i faktiske business modeller. Kurset er projektbaseret, hvilket muliggør at de studerende udvikler deres evne til at: 1) identificere et virksomhedsproblem i en faktisk business model, 2) identificere, udlede og behandle digital data for at udvikle relevante indsigter til et givent virksomhedsproblem, og 3) foreslå brugbare anbefalinger, der er baseret på disse indsigter og som potentielt kan have indflydelse på ledelsesmæssige marketing beslutninger, og er relevante i en business model. Det centrale i kurset er, at de studerende udvikler kundskaber til at evaluere kvaliteten og relevansen af digital data i forhold til reelle virksomhedsproblemer. De studerende arbejder derfor med faktiske virksomhedscases og -problemer, som fokuserer på et eller flere elementer i virksomhedens business model (f.eks. kundesegmenter, value propositions, marketing kanaler osv.).
Læringsmål
Kurset integrerer 1) praktik og teori, 2) dataevaluering og analysekundskaber og 3) ledelsesmæssige marketing anbefalinger. Kurset er centreret omkring faktiske virksomhedsproblemer med udgangspunkt i deres business model. Når kurset er afsluttet, bør de studerende være i stand til at:
- Identificere et virksomhedsproblem, en problemstilling og forskningsspørgsmål med udgangspunkt i en specifik virksomhedscase og kunne placere dem i en business model
- Identificere og evaluere digital data, der er relevant for at udforske en bestemt problemstilling og at svare på bestemte forskningsspørgsmål
- Udarbejde en valid analyse af digital data for at udforske en bestemt problemstilling og at svare på bestemte forskningsspørgsmål
- Udlede konkrete og applikable ledelsesmæssige anbefalinger, der er baseret på resultater fra analysen af digital data, og placere dem i en business model
- Præsentere et forskningsprojekt, som benytter digital data og følger akademiske standarder
ECTS
7,5
Statistics
This course provides an amicable introduction to the core concepts of statistics. Focusing on understanding and application this course is accessible to students without a strong mathematical background. Starting from the basics of understanding and describing quantitative information and probabilities the course will cover the essential aspects of statistics, such as sampling theory, statistical inference and null-hypothesis testing. Students will learn to use analytical software and acquire the ability to answer quantitative research questions using the appropriate techniques. Methods of analysis are oriented towards consumer research and include the study of group differences, relationships, and multivariate analyses. Strengthening skills to read, evaluate, and communicate the results of statistical analyses will enhance students' ability to use quantitative data in a meaningful way. Students will become familiar with the use of basic mathematical notations and learn to solve simple problem sets linked to statistical questions.
Learning Objectives
To achieve the grade 12, students should meet the following learning objectives with no or only minor mistakes or errors:
- display an understanding of statistical terminology, processes and theories
- understand simple mathematical notation to read and express statistical problems
- inspect, manipulate and analyze data using statistical software
- independently conduct and justify statistical analyses for given data
- critically reflect on statistical analyses and communicate their results in clear language
ECTS
7,5