Afskedsinterview: Nu skal han sidde på den anden side af bordet
To uger efter at han var tiltrådt som rektor, var der årsfest på CBS, og Nikolaj Malchow-Møller skulle holde sin første tale til medarbejdere, samarbejdspartnere, bestyrelse og minister. Talen indeholdt passager om en fodboldkamp mellem Hvidovre og Juventus, han havde set som dreng.
Nikolaj Malchow-Møller husker fortsat sommerfuglene i maven og spekulationerne om, hvorvidt nogle ville finde den del banal. Men budskabet handlede om internationalisering, og den nyansatte rektor ville gerne sende et signal om, at selv om man kommunikerer om politiske emner fra talerstolen på et universitet, kan man godt gøre det på en uhøjtidelig måde.
Senere samme år havde han inviteret daværende CBS-professor Pedro Oliveira med på besøg hos medicinalvirksomheden Roche på Avedøre Holme i Hvidovre. Pedro Oliveira fortalte efterfølgende, hvordan han som minimum havde forventet at se en taxi rulle ind foran CBS, når nu han skulle med universitetets rektor.
Men det blev i stedet til en bustur med omstigning på Friheden Station. Sådan ønskede Nikolaj Malchow-Møller det, og den holdning aftvang så meget respekt hos Pedro Oliveira, at han endte med at skrive et indlæg om det i en avis i sit portugisiske hjemland.
Den vigtigste milepæl
På hver sin måde fortæller eksemplerne noget om den nu afgående rektors tilgang til universitetsverdenen. CBS skal være i dialog med det øvrige samfund, og derfor har universitetet en forpligtelse til at kommunikere på en vedkommende og forståelig måde.
Universitetet har ligeledes en forpligtelse til at anvende skatteborgernes penge forsvarligt – og for Nikolaj Malchow-Møller indbefatter det brugen af offentlig transport i arbejdstiden. Især, når den grønne omstilling er et af universitetets indsatsområder.
I det hele taget har Nikolaj Malchow Møller i sine knap fem år som rektor været optaget af, at CBS skal være troværdigt og relevant for omverdenen. Samfundet skal fylde på CBS. Og CBS skal fylde i samfundet. Af samme årsag anser han den strategi, som bestyrelsen vedtog året efter hans ansættelse, som den vigtigste enkeltstående milepæl i hans regeringstid.”
Strategien sætter rammerne for fremtiden på CBS. Den responderer på de forventninger, samfundet har til os. For eksempel, at vores studerende er transformative og besidder mere og andet end de klassiske business-dyder. Og at vores forskning er på et akademisk excellent niveau, men samtidigt er med til at løse samfundets store udfordringer og muligheder,” siger Nikolaj Malchow-Møller.
Det har altid været hjerteblod for mig, at mennesker skal have mulighed for at realisere deres potentiale.
Nikolaj Malchow-Møller, afgående rektor
Livslang læring er hjerteblod
En af universitetets strategiske hjørnesten, som i særlig grad har hans bevågenhed, er livslang læring.
”Det har altid været hjerteblod for mig, at mennesker skal have mulighed for at realisere deres potentiale. Og med et arbejdsmarked i hastig forandring og udsigt til, at de fleste lever længere og skal senere på pension, er der behov for nye læringsmodeller. Vi kommer til at skulle lære nyt gennem hele livet,” siger Nikolaj Malchow-Møller.
Han tror derfor på, at især universitetsverdenen kommer til at opleve store omvæltninger i de kommende år. Modellen, hvor universiteterne udbyder en femårig uddannelse, der skal holde hele arbejdslivet, er utidssvarende.
Og måden, vi efter- og videreuddanner på, vil også komme igennem en alvorlig gang vask og strygning. Den traditionelle aftenskole vil blive udfordret af helt nye læringsformater, som vil blive mere individuelle, ligesom der formentlig vil komme flere udbydere og samarbejdspartnere på banen.
Det kommende job
”CBS har traditionelt stået stærkt, når det gælder efter- og videreuddannelse, og vi har masser af ideer til nye formater. Vi skal i gang med en række pilotprojekter med det formål at udvikle nye læringsaktiviteter,” fortæller Nikolaj Malchow-Møller og fastslår, at udviklingen af livslang læring er nødt til at foregå i et samarbejde med erhvervslivet.
Og så er vi fremme ved hans kommende job. Som en del af Deloittes direktion skal han stå i spidsen for at styrke og udvikle deres arbejde med livslang læring. Deloitte hyrer hvert år cirka 500 kandidater fra universiteterne, og de bruger allerede mange ressourcer på at videreuddanne deres talenter.
”Med den kommende kandidatreform bliver virksomhedernes ansvar for videregående uddannelse og livslang læring kun endnu større. Det er et ansvar, Deloitte gerne tager på sig, og jeg skal være med til at designe læringsrejsen – blandt andet i samarbejde med universiteterne,” fortæller Nikolaj Malchow-Møller og tilføjer:
”Ligesom CBS har Deloitte en forståelse for, at livslang læring også handler om dannelse og personlig udvikling. At den hænger tæt sammen med ledelse, karriereveje, trivsel og diversitet. Altså mange af de dagsordener, vi også har på CBS. Og jeg glæder mig til at skulle samarbejde med universiteterne fra den anden side af bordet.”
På falderebet
Hvis jeg skal prøve noget andet, er nu et godt tidspunkt.
Nikolaj Malchow-Møller, afgående rektor
Her på falderebet kunne nævnes mange andre af hans mærkesager. Som øget tværfaglighed. Iværksætteri. Internationalisering. Vigtigheden af at skabe værdi for samfundet. Men der skal også være plads til et par afskedskommentarer fra Nikolaj Malchow-Møller.
Først om, hvad han mindst vil savne ved at forlade universitetsverdenen:
”De mange skiftende politiske vinde og reformer. I mine knap 10 år som dekan og rektor har jeg oplevet 8 forskellige ministre – og en af dem nåede jeg faktisk aldrig at møde. Universiteter er supertankere. Det tager tid at ændre retning. Derfor er der også brug for langsigtede politiske rammer, hvis vi skal kunne udvikle dem til samfundets bedste. Det kunne jeg godt ønske mig bliver tilfældet for min efterfølger.
Og så om, hvordan han har det med at forlade CBS:
”Det er da ikke nemt. Men jeg er også blevet 50 år og har været gennem et sygdomsforløb, der får mig til at reflektere over livet og dets skrøbelighed. Hvis jeg skal prøve noget andet, er nu et godt tidspunkt. Men jeg vil savne de mange spændende, dygtige og kreative kollegaer og ikke mindst samarbejdet med vores ambitiøse og ansvarlige studerende.”
”Jeg vil selvfølgelig også savne ikke at kunne være med til at føre nogle af de vigtige ting fra strategien helt til måls. Men det er jeg sikker på, at ledelsen og kollegaerne i fællesskab nok skal formå. Så vil jeg i stedet nyde at følge med fra sidelinjen og glæde mig over resultaterne på CBS’ vegne.