Fremtidens eksperter: ”Jeg vil gerne forstå, hvad der driver forskellen imellem mænd og kvinders formuer”

Fremtidens eksperter er en serie, hvor vi i kort format præsenterer nogle af de yngre forskere på CBS. Hvad forsker de i, og hvem er de? I dag møder vi ph.d.-studerende Christina Petersen fra Økonomisk Institut.

19/08/2024

Christina Petersen ECO

Hvorfor blev du forsker?

Det var dels en gammel drøm. Jeg overvejede det, da jeg blev færdig med min uddannelse som cand.polit. Jeg så faktisk også ind i en ph.d.-stilling dengang, men fik så tilbudt et job i Nationalbanken i stedet for. Så arbejdede jeg der og i den private sektor i mange år. Tanken om at læse en ph.d. fortsatte dog med at rumstere lidt i baghovedet, fordi jeg virkelig elsker at undersøge ting og fordybe mig og lære. Til sidst tog jeg beslutningen og startede så på min ph.d. i november 2022. 

Hvad skal dit projekt afdække?

Der eksisterer betydelige forskelle mellem mænds og kvinders pensionsformuer. Mit projekt skal afdække, hvad der kan forklare de her forskelle. Et af spørgsmålene, jeg søger svar på, er, om der er tendenser for forskellig investerings- og opsparingsadfærd blandt mænd og kvinder. Ved at anvende registerdata, altså data på mikroniveau, kan jeg følge folks investerings- og opsparingsbeslutninger, fra de er unge, til de går på pension. Store kønsmæssige forskelle i pensionsopsparinger er ikke et dansk fænomen. OECD og World Economic Forum undersøger det også, og det betyder jo noget, hvilke muligheder du har i den tredje del af livet, som jeg kalder det. 

Hvordan vil din viden gavne andre?

Jeg håber på, at jeg gennem min forskning kan gøre en forskel og sætte fokus på uligheden, der eksisterer i pensionsopsparinger. Min forskning har en samfundsmæssig relevans og kan på lang sigt måske føre til politisk forandring og handling.  

Hvilken anden forsker beundrer du mest?

Inden jeg begyndte på min ph.d., læste jeg en del om Inge Lehmann, hvilket inspirerede mig til selv at komme i gang. Hun var seismolog og forskede i jordens indre kerne, så altså lidt et andet felt end mit. På trods af at hun levede i en tid, hvor det var meget svært at være kvindelig forsker, formåede hun at blive internationalt anerkendt og bidrog til opdagelsen af, at jordens indre kerne er fast. 

Hvilket spørgsmål ville du allerhelst kunne finde svar på i løbet af din karriere?

Jeg vil gerne forstå, hvad der driver forskellen imellem mænd og kvinders formuer. Herunder naturligvis pensionsformuer som jeg primært forsker i men også blive klogere på, hvad der forårsager forskellene i andre aktiver som fast ejendom og aktier blandt mænd og kvinder. 

Hvad synes du er den vigtigste opdagelse nogensinde inden for dit forskningsfelt?

Her kommer jeg til at tænke på en økonom ved navn Claudia Goldin, som modtog Nobelprisen i økonomi. Hendes forskning afdækkede, hvad de centrale drivfaktorer for den stadige ulighed mellem kønnene på arbejdsmarkedet er. Hun er desuden den tredje kvinde nogensinde, som har modtaget Nobelprisen i økonomi.

Hvad er din største styrke og din største svaghed?

Når man er inden for forskningsverdenen, er det jo nok en ret udbredt svaghed at have noget med perfektionisme. Man vil gerne gøre det så godt som muligt, og det kan godt tage lidt overhånd nogle gange. Det kan være svært at beslutte sig for, at noget er færdigt og skal offentliggøres. Derfor tror jeg, at perfektionisme både er min største svaghed og min største styrke. 

Hvad laver du helst i din fritid?

Jeg har børn, så jeg bruger meget af min fritid med dem. Ellers kan jeg godt lide at løbe, gå på kunstudstillinger og strikke. Hvis jeg har tid til det, kan jeg også godt lide at læse eller lytte til bøger. 

Hvilken historisk person beundrer du mest?

Det er nok den svenske forfatter Astrid Lindgren. Hun har skrevet nogle fantastiske børnebøger, som også kan noget over for voksne. 

Hvad ville du gerne være, da du var lille? 

Jeg har altid gerne villet være forsker. Da jeg var lille, havde jeg havde en bog om en professor, som havde en husholderske og en hund. Han fik lov til at sidde og fordybe sig og havde denne her husholderske, som ordnede alt det praktiske. Det, synes jeg, lød utrolig dejligt. Det der med at kunne sidde uforstyrret på sit kontor og undersøge forskellige spændende ting har altid draget mig. 

Læs mere om Christina Petersen

Sidst opdateret: Sekretariat for Ledelse og Kommunikation // 19/08/2024