CBS-forsker modtager prestigefyldt bevilling til forskning i klimakrisens fremtid
Hvordan forestiller forskellige organisationer sig fremtiden, og hvordan påvirker det løsningerne på klimakrisen?
Det spørgsmål vil CBS-forsker Miriam Feuls undersøge i et nyt forskningsprojekt, der netop har modtaget over tre millioner kroner fra Danmarks Frie Forskningsfond.
Bevillingen på præcist 3.125.223 kroner er tildelt gennem det prestigefyldte Inge Lehmann-program, som arbejder for at skabe bedre kønsbalance i forskningsmiljøer. Programmet støtter forskere med potentiale for forskning og forskningsledelse på højt internationalt niveau.
Fremtidsforestillinger i forhandling
Det presserende behov for at løse de miljøkriser, som klimaforandringerne medfører, har udløst en offentlig debat om mere bæredygtige løsninger til at transformere samfundet og økonomien.
Derfor vil Miriam Feuls, der er adjunkt ved Institut for Organisation på CBS, med projektet The Politics of Time – Navigating Conflicting Imaginaries undersøge, hvordan organisationer fra forskellige sektorer – virksomheder, NGO’er, statslige aktører – forestiller sig fremtidige løsninger på miljøkriser, især plastikforurening.
Deres visioner kan inspirere til handling og forme samfundet.
De kan dog også komme i konflikt med hinanden, hvilket fører til udfordringer med at tilpasse og mobilisere kollektiv handling og potentiel passivitet til klimaændringer.
”Jeg mener, at en undersøgelse af, hvordan forskellige aktører konstruerer og forhandler forestillinger om fremtiden, er afgørende for at forstå, hvordan løsninger på miljøkriser opstår, forhandles og accepteres”, forklarer Miriam Feuls.
For at visse forestillinger kan prioriteres går andre nemlig i stå, og dette kan ifølge Miriam Feuls have alvorlige samfundsmæssige konsekvenser.
Samtidig rejser det spørgsmål om, hvilke typer handlinger der vil dominere i udformningen af samfundet, hvem der har kontrol over dem, og hvad de samfundsmæssige konsekvenser er.
Udfordringer og muligheder i den grønne omstilling
Bevillingen giver Miriam Feuls mulighed for at studere processerne i tæt samarbejde med en postdoc og et internationalt forskerteam.
Dette vil Miriam Feuls undersøge ved brug af kvalitative metoder som etnografi og diskursanalyse.
Mislykkede forhandlinger om at etablere en global indsats mod plastikforurening understreger vigtigheden af at forstå disse forestillinger og deres indvirkning.
”Forhandlingen mellem modstridende forestillinger spiller en central rolle i mobiliseringen og udformningen af kollektiv handling”, siger Miriam Feuls, inden hun slutter:
”Forskningen kan give værdifuld indsigt i, hvordan samfundet planlægger fremtiden, og hvem der har magten til at forme den. Projektet vil bidrage med vigtig viden om de udfordringer og muligheder, der er i den grønne omstilling”.