Europæisk skillevej efter 2. Verdenskrig
Ny bog om efterkrigsårene 1945-1950
Efter afslutningen af 2. Verdenskrig i 1945 stod de vestlige europæiske nationer ved en skillevej. Skulle de som efter 1. Verdenskrig isolere sig fra hinanden med protektionisme og handelsbarrierer, eller skulle de indgå et samarbejde?
Europæisk integration efter 1950
En ny bog ”Return to Normalcy or a New Beginning”, skrevet af flere specialister i historie, giver deres bud på, hvad der egentlig skete i efterkrigsårene 1945-1950.
- Der hersker en fejlagtig antagelse af, at de vestlige europæiske lande lige efter krigens afslutning ville integrere sig så meget som muligt med hinanden. Men det var først omkring 1950, med Marshallhjælpen, NATO og dannelsen af Kul- og Stålunionen, at samarbejdet så småt begyndte, siger lektor Joachim Lund fra Copenhagen Business School, der er medforfatter og redaktør til bogen.
Danmarks valg og fravalg
Bogens pointe er, at udviklingen kunne have gået i alle retninger efter krigen, og forfatterne til bogen fokuserer på, hvordan de enkelte landes eliter diskuterede, hvad man ville med Europa efter krigen. I bogen beskriver Joachim Lund situationen i Skandinavien efter 1945.
- Diskussionen i Danmark og de andre nordiske lande stod imellem, om man skulle satse på det nordiske samarbejde eller i stedet vende sig mod resten af Europa. For Danmarks vedkommende var udenrigshandelen en afgørende faktor for, at man valgte at vende sig mod det europæiske samarbejde, siger Joachim Lund.
Bahr et rent scoop
Egon Bahr (f. 1922) er et af bogens store navne på forfattersiden og i det hele taget et stort navn i efterkrigstidens Vesttyskland. Han var forbundskansler Willy Brandts nærmeste udenrigspolitiske rådgiver i perioden 1969-1974 og er gået over i historien som chefarkitekten bag den nye østpolitik, som forsonede de to tysklande.
- Det er et rent scoop for bogen, at Egon Bahr ville give sit besyv med. Han har jo haft tingene helt inde på livet og haft en tæt kontakt med flere af efterkrigstidens tyske statsledere, siger Joachim Lund.