De globale udfordringer

Ny bog undersøger 8 store danske virksomheder

09/01/2006

Ny bog undersøger 8 store danske virksomheder

Coloplast, Danisco, Danfoss, Ecco, GN ReSound, GPV, MAN B&W Diesel og Ribe Maskinfabrik.

De otte virksomheder er vidt forskellige, hvad angår størrelse, branche, ejerforhold og kundegrupper, men de har også mange ting til fælles. De har alle meget nøje overvejet deres globale strategier og har alle nogle vigtige læringspunkter at tilføje den danske debat om virksomheders rolle i globaliseringen. Nemlig, at vejen frem er opsplitning af værdikædeaktiviteterne.

”De virksomheder, som er længst fremme med håndteringen af globale udfordringer har typisk opsplittet værdikædeaktiviteterne, sådan at de mere standardiserede og rutineprægede aktiviteter er flyttet til lavtlønslandene mens de kreative og innovative aktiviteter fastholdes i Danmark. På den måde muliggøres en fokusering på kerneaktiviteterne i Danmark,” siger professor Torben Pedersen.

Et eksempel på denne opsplitning findes fx hos den danske medico-virksomhed Coloplast. Virksomheden har fastholdt de tidligste faser af produktionen, prototype og ramp-up produktion i Danmark, mens fuldskala-produktionen er flyttet til Ungarn. De indledende faser af produktionen er karakteriseret ved store læringseffekter i samspillet med udviklingsafdelingen og kræver en stor grad af kommunikation, mens de største omkostningsbesparelser ligger i fuldskala-produktionen.

Ribe Maskinfabrik er gået endnu mere radikalt til værks ved at lukke en stor del af metalbearbejdningen ned i Danmark, og i stedet satse på produktion fra et net af underleverandører i Polen og andre østeuropæiske lande. Ribe Maskinfabrik har i denne proces ændret rolle fra produktionsvirksomhed til at agere som en ”dirigent” af værdikædeaktiviteterne med et netværk af underleverandører. Virksomheden lever i dag af at formidle kontakt mellem danske kunder og deres netværk af underleverandører i lavtlønslande.

Virksomhederne har mødt barrierer

Mens virksomhederne typisk har været godt forberedt på udfordringer i forbindelse med selve etableringen i et lavtlønsland, så viser studiet, at barrierer på hjemmebanen ofte undervurderes.

”Det gælder først og fremmest mentale ændringer hos medarbejdere og ledelse, men også standardiseringer af rapporterings- og kommunikationssystemer. Undervurderingen skyldes, at udenlandske aktiviteter ofte opfattes som et lille appendiks til de eksisterende aktiviteter. For at få det optimale ud af de udenlandske aktiviteter er mentale og procesmæssige ændringer på hjemmebanen helt centrale,” slutter Torben Pedersen.

Jacob Pyndt, Konsulent i Deloitte og Torben Pedersen, Professor, CBS har udgivet bogen ”

Managing Global Offshoring Strategies – A Case Approach”: 

Sidst opdateret: Sekretariat for Ledelse og Kommunikation // 11/01/2006