Fra lokalpolitiker til verdens mægtigste mand
CBS-forsker udgiver international bog om Obamas lynkarriere
Da Barack Obama i januar blev taget i ed som USA's 44. præsident, var det resultatet af en helt enestående politisk kampagne, der på bare fem år forvandlede Obama fra en ukendt lokalpolitiker i Chicago til verdens mægtigste mand. Det er en af hovedkonklusionerne i en ny bog af adjungeret professor Carl Pedersen.
I sin bog ”Obama’s America” stiller Carl Pedersen skarpt på de fem år, det tog Obama at finde vej til Det Hvide Hus. Fra hans første vigtige optræden ved Demokraternes konvent i 2004 og til han blev indsat som præsident i 2009.
-Obamas tilstedeværelse på konventet i 2004 var usædvanlig, men den var også et tegn på den forandring i demografien, der er sket i USA. I dag er Obama på mange måder repræsentativ for befolkningen på grund af sin baggrund. USA består efterhånden ikke hovedsageligt af efterkommere fra Europa, men af efterkommere fra hele verden, forklarer Carl Pedersen, der til dagligt forsker i amerikansk politik.
Græsrødder og frivillige skabte en succes
Både da det gjaldt demokraternes præsidentkandidatur og præsidentembedet, var Obamas politiske kampagne på mange måder nyskabende og vil ifølge Carl Pedersen sætte standarden for, hvordan amerikanske kampagner vil blive ført i fremtiden.
-Obama formåede at skabe en organisation helt fra bunden ved hjælp af græsrodsorganisationer over hele landet. Kampagnen ”Obama for America” skabte store netværk med e-mailadresser, frivillige og en masse små donationer fra hele befolkningen, og man kombinerede både traditionelle dør-til-dør kampagnemetoder med nye metoder på internettet. På de såkaldte ”Camp Obamas” blev de frivillige trænet i de rigtige kampagnebudskaber, og det viste sig at være effektivt, siger Carl Pedersen.
Når USA skal dele magten
Carl Pedersens bog stiller også skarpt på fremtiden med Obama som præsident. Især på udenrigsområdet forudser Carl Pedersen en helt ny og nødvendig retorik fra USA’s side. Obama og udenrigsminister Clinton har allerede udstukket retningen med deres ”smart power”-strategi, der skal sikre diplomatiske løsninger på verdens stridspunkter.
-Mens det 20. århundrede i mange henseender var USA’s århundrede, bliver USA i det 21. århundrede nødt til at indstille sig på at dele sin supermagt med andre store nationer. Efter som barn at have boet i verdens største muslimske land, Indonesien, har Obama den kulturelle forståelse og villighed til dialog, der skal til i sådan en ny verdensorden, mener Carl Pedersen.