Når leg og magt går hånd i hånd

- Kan noget så uskyldigt som leg sættes i forbindelse med magt?

27/05/2008

Kan noget så uskyldigt som leg sættes i forbindelse med magt?

Leg bruges oftere og oftere som et redskab, når private og offentlige organisationer skal udvikle medarbejdere, skabe innovation eller i forbindelse med daglig ledelse. I sin bog ”Legende magt” advarer professor Niels Åkerstrøm Andersen dog mod den skjulte magt, som gemmer sig bag legen.

Styring via selvstyring

Legen handler om at få medarbejdere og borgere, som man ikke har magten over, til at lede sig selv via legen. Folkeskolen ønsker for eksempel at styre forældre, men forældre ser sig ikke underlagt skolen. Frivillige organisationer ønsker at styre det frivillige arbejde, men det er jo netop frivilligt. Og virksomheder ønsker selvstændigt arbejdende teams, men det er svært at give ordre om selvstændighed. Leg synes her at blive set som svar.

- Problemet er, at disse lege ofte producerer dobbeltbundede forventninger. Det er oftest frivilligt at være med, men når man leger, forpligtes man. Og man risikerer at det, der er sagt i legens tone, får ny status, når legen er slut. På denne måde føler man sig synliggjort på en måde, man ikke havde forestillet sig, siger Niels Åkerstrøm Andersen.

Magt er godt

Han mener langt fra, at magten udelukkende skal forstås som et negativt begreb. Men lederne skal overveje dens betydning. Den største problematik er, at nogle ledere ikke er klar over, hvad magten gør, og hvordan de bruger den.

- Som bruger af legene, skal man derfor tænke strategisk over den magt, der følger med og kommunikere formålet tydeligt, råder Niels Åkerstrøm Andersen.

Gårsdagens innovation duer ikke i dag

At være parat til at omstille og udvikle sig er et stigende krav til de moderne danske organisationer. De skal være på forkant med udviklingen, og gårsdagens innovation duer ikke i dag.

-Legen er et nyt innovationsmedie og et symbol på spontan fornyelse. Ved at sætte fantasien løs i leg forsøger organisationer at befri sig selv for egne fastlåste strukturer. Forestillingen er, at leg skaber dynamik og fremadsynet innovation, siger Niels Åkerstrøm Andersen.

Sidst opdateret: Sekretariat for Ledelse og Kommunikation // 29/05/2008