Ikke alle banker overlever fintech-revolutionen

Vi befinder os halvvejs i en fintech-revolution, der forandrer virksomheder og institutioner inden for fx bankvæsen, forsikring og finansielle betalinger. Det siger professor Robert Kauffman, som har arbejdet i bankverdenen og forsket ved universiteter i Asien og USA. CBS har netop ansat ham som professor i digitalisering.

13/11/2019

forside_robert_.jpg

Robert Kauffman foran sin ny arbejdsplads på Frederiksberg skuer ind i fremtiden, hvor nye forskningsprojekter venter. Foto: Bjarke MacCarthy

Den såkaldte dot-com-revolution fandt sted ved århundredeskiftet, hvor it-boblen og børskrakkene lukkede virksomheder, vi i dag knap nok kan huske navnene på. Men revolutionen skabte samtidig giganter som Facebook, Google og Amazon. Historien gentager nu sig selv, bare inden for fintech-området med en runde survival-of-the-fittest. Ifølge Robert Kauffman, nyudnævnt professor i digitalisering på CBS, berører fintech-revolutionen de fleste virksomheder inden for bankvæsen, forsikring og finansielle betalinger:

”Jeg forskede i dot-com-virksomheder mellem 1995 og 2001, før boblen sprang. Dot-com-revolutionen var vigtig for sin samtid og fødte nye teknologier, som stadig anvendes i mange brancher og gennemsyrer vores samfund. Vi ser noget lignende ske i dag, bare inden for fintech. Ny teknologi skaber igen historisk fremgang og disrupter markederne på en måde, som forandrer finansverdenens globale landskab,” siger Kauffman, som for nyligt er tiltrådt en stilling som såkaldt Endowed Professor, et professorat med et lille forskerteam, i digitalisering på CBS.

Han kommer fra en stilling som professor ved Singapore Management University, hvor han også har været en del af ledelsen. Han indledte sin karriere i den internationale bankverden hos Irving Trust Company i New York i de tidlige 80’ere, og efter nogle år på Wall Street fandt han fodfæste i universitetsverdenen. Kauffman har arbejdet på eller været tilknyttet business schools som fx Stern School of Business, Carlson School of Management, W. P. Carey School of Business og Tuck School of Business. I sin karriere har han forsket i informationssystemer, finansielle serviceydelser, teknologi, konkurrenceforhold for flyselskaber og online-rejsebureauer, dataanalyse af markedsføring til forbrugere, fremtidens penge, teknologiinvesteringer og -strategier.

Halvvejs i fintech-revolutionen
Kauffmans store interesseområde er den rivende udvikling inden for fintech og finansielle serviceydelser. Udviklingen er et resultat af teknologiinnovation og dataanalyse som fx maskinlæring og smarte systemer, cloud computing og kunstig intelligens. Han tøver ikke et sekund med at kalde udviklingen for en "revolution" og peger samtidig på det som grunden til, at det er så interessant som forsker at observere den finansielle industri tæt lige nu.

”De avancerede økonomier som dem i Europa befinder sig formentlig halvvejs i en fintech-revolution. Den højteknologiske udvikling er ekstraordinær og har sat fart på innovationen. Der sker omfattende forandringer inden for bankvæsen, markedsinvesteringer, pengeoverførsler og relaterede områder, og nogle af de store virksomheder derude har ikke nok fagfolk til at lede og implementere teknologisk innovation og magter knap at følge med og slet ikke at være på forkant med markedet,” siger Kauffman og fortsætter:

”Som konsekvens vil der fx ikke være lige så mange banker i fremtiden som i dag. Det er teknologi, der driver konkurrencen og skaber et nyt grundlag for forretningerne. Ikke alle finansielle institutioner vil kunne udvikle de nødvendige teknologier til at fastholde og tiltrække kunder. Det bliver også vanskeligere for banker at konkurrere direkte på finansielle transaktioner. De fleste vil være nødt til at gå med i partnerskaber på nye platforme, der samler mange serviceydelser ét sted til gavn for kunderne. Disse forandringer sker bl.a. inden for person-til-person-betalinger og -udlån, samt pengeoverførsler uden gebyr på valutatransaktioner og hurtigere betalingsafvikling”.

Holder forskningskortene tæt til kroppen
Robert Kauffman er tilknyttet Institut for Digitalisering på CBS (DIGI), nu i et par måneder, og er stadig sammen med sin kone ved at vænne sig til livet i København og det nye arbejde.

"CBS er meget større end Singapore Management University, hvor jeg har været de sidste ni år. Der er flere mennesker, flere uddannelser og flere kolleger. Det virker som om, at er meget mere gang i den. Med størrelse følger også muligheder, og her på DIGI går folk i utroligt interessante forskningsretninger, som jeg kun lige er ved at få en fornemmelse af,” siger Kauffman.

Af samme grund har han ikke lagt sig fast på et specifikke forskningsprojekt endnu. For som han siger: ”Det er endnu for tidligt at lægge alle kort på bordet”. Men udover fintech-revolutionen er der enkelte andre emner, der interesserer Kauffman, fx digital underholdning og markedsføring af serviceydelser i forbindelse med prisoptimering, hvorledes følelses- og reaktionsmønstre på sociale medier påvirker aktiehandel, og ikke mindst fremtidens penge. Fx bliver Sverige muligvis indenfor bare få år et kontantløst samfund, og den svenske nationalbank, Riksbanken, undersøger mulighederne for at lancere en digital valuta, e-kronen.


”Hvad der kan være en stor mulighed for nogle, kan være en farlig færd for andre”, siger CBS’ nye professor i digitalisering, Robert Kauffman.

Kontakt Mikael Koldby for yderligere oplysninger eller Institut for Digitalisering.




Hvad er Endowed Professor i digitalisering?
CBS’ Endowed Professor i digitalisering er et eksternt finansieret professorat, som er gjort muligt med bidrag fra Danske Bank, Københavns Lufthavne A/S og DSEB.

Læs mere om endowed professorships på CBS her

Hvad er fintech?
Fintech er en sammentrækning af ’financial technologies’, altså finansiel teknologi. Ifølge onlineordbogen Merriam-Webster dækker begrebet over følgende: ”products and companies that employ newly developed digital and online technologies in the banking and financial services industries”, altså produkter og virksomheder, der anvender nyudviklet, digital og online teknologi inden for bankvæsen og finansielle serviceydelser.

Læs Robert Kauffmans seneste forskningsartikel om fintech-revolutionen her

 

Sidst opdateret: Sekretariat for Ledelse og Kommunikation // 04/04/2022