Hvad er fair løn for politikere?

Hvordan og hvor meget skal politikerne honoreres? Spørgsmålene vil professor Lene Holm Pedersen fra CBS sammen med et hold forskerkolleger forsøge at finde svar på i projektet ”Rewards at the top”, som hun har fået godt 6 millioner kroner til fra Det Frie Forskningsråd.

10/08/2016

Foto: CBS Communications
Forsidefoto: Shutterstock


Knap 1,8 millioner kroner modtog Carl Holst i eftervederlag efter at have været forsvarsminister i 93 dage. Samtidig udløser et enkelt år som minister livslang ministerpension. Det er forhold, som skaber overskrifter i medierne, og som ifølge nogle stemmer i debatten svækker politikernes legitimitet.

Samfundsmæssigt er der fokus på spørgsmålet om, hvad befolkningen vil betale politikerne for at varetage deres interesser, og hvilke fordele og indtjeningsmuligheder der er knyttet til at være politiker? Forskningsmæssigt rammer spørgsmålene ned i kernen af politologien, fordi det vedrører samfundskontrakten mellem de folkevalgte og politikerne.

Professor Lene Holm Pedersen fra Department of Business and Politics på CBS vil sammen med et hold forskerkolleger fra blandt andet KORA, Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, forsøge at finde svar på spørgsmålene i projektet ”Rewards at the top”, som Det Frie Forskningsråd har givet godt 6 millioner kroner til.

”Vi håber at kunne bidrage til debatten om politikerlønninger, faldende tillid til politikerne og demokratiets krise. Det er allerede en folkelig diskussion, og vi vil gerne skabe et forskningsfelt omkring, hvilke fordele og ulemper der er knyttet til politiske topposter,” siger Lene Holm Pedersen.

I projektet gennemføres dels en analyse af befolkningen og politikernes præferencer for forskellige typer af belønning, og dels en analyse af hvilke synlige og mindre synlige belønninger, der knytter sig til arbejdet som politiker under og efter ansættelsen som folkevalgt. Projektet er baseret på registerdata, surveys med politikere og befolkning samt kvalitative interviews.

Ved at anvende registerdata vil forskerne søge svar på de synlige såvel som de mindre synlige fordele og ulemper, der er knyttet til at være politiker, og blandt andet se på hvilke omkostninger – sundheds- og familiemæssigt – politikerjobbet giver.

”Det er et usædvanligt datamateriale internationalt set, fordi det ikke findes mange andre steder, og det er af høj kvalitet,” siger Lene Holm Pedersen.

Hun understreger, at projektets mål ikke er i kroner og øre at kunne sige, hvor meget en politiker skal tjene. For det er et komplekst felt præget af balancegang. En balance mellem at en lav løn til politikere ifølge Lene Holm Pedersen giver en risiko for korruption, men på den anden side er der også et ønske om, at politikerne ikke skal tjene for meget, for de skal leve som almindelige mennesker. Og så er diskussionen også en afvejning af, at en høj løn ikke må bidrage til politikerleden, mens det kan være svært at rekruttere politikere, hvis lønnen er for lav.

”I spørgsmålet om politikernes lønninger er man helt inde og røre ved det grundlæggende ved demokratiet: Relationen mellem politikere og befolkning,” siger hun og tilføjer, at hun derfor regner med en bred interesse for projektets resultater, når de i løbet af de næste fire år ligger klar.

Kontakt Lene Holm Pedersen for spørgsmål.

Sidst opdateret: Sekretariat for Ledelse og Kommunikation // 17/12/2017