”Du starter ikke med den rigtige ide”

På CBS tilbydes de studerende inspiration og viden til at starte egen virksomhed. Faktisk viser en ranking af europæiske universiteter, at CBS-studerende er blandt dem, der senere får størst succes med at rejse venturekapital. En af de studerende, som allerede kan kalde sig iværksætter, er Sebastian Herche.

27/11/2024

CBS Startup Award

Egentlig syntes Sebastian Herche (mørk skjorte på foto) og kammeraten, Nikolaj Mackenzie, at de havde fået en rigtig god idé.

Inspireret af den amerikanske Strava-app, der kan måle en række data i forbindelse med løb, cykling og andre aktiviteter, ville de to udvikle en app, der målte borgernes forbrug af CO2 i forbindelse med deres transport

Sammen med en tredje ven oprettede de derfor virksomheden Drivn. Det var i 2022

”Vores vision var helt klart at få folk til at transportere sig på en grønnere måde. Den vision har vi stadig væk. Vi har bare indset, at der skal være et incitament eller en lovgivning, der får dem til at ændre adfærd,” siger Sebastian Herche.

Hakkende start

Han læser BSC in Business Administration and Service Management på fjerde semester på CBS og kan se tilbage på en noget hakkende start som virksomhedsejer. Først var der alt bøvlet med at få udviklet en app. Dernæst kneb det med at få gjort folk interesserede i den.

Men så skete der flere afgørende ting. I kølvandet på nye EU- og ESG-direktiver blev Drivn kontaktet af et af Skandinaviens største konsulenthuse. De ville bruge appen til at måle de ansattes CO2-forbrug i arbejdstiden.

Forestil dig, at du sidder hjemme i en lille lejlighed med dit rugbrød og dine venner og skal prøve at skabe en virksomhed.

Sebastian Herche, studerende og iværksætter

Samtidigt var Sebastian Herche begyndt at komme på Copenhagen School of Entrepreneurship (CSE). Det er et center under CBS, som ved siden af de studerendes normale undervisning tilbyder inspiration og viden til at starte egen virksomhed.

Ændrede koncept

”Forestil dig, at du sidder hjemme i en lille lejlighed med dit rugbrød og dine venner og skal prøve at skabe en virksomhed. Og pludselig kan du komme på CSE, hvor der er kontorfaciliteter, og hvor du møder masser af ligesindede, der bakser med de samme udfordringer som dig,” siger han og fortsætter:

”Og hvor du har adgang til supergode workshops, som tager udgangspunkt i meget praktiske udfordringer. CSE har været meget afgørende for vores udvikling. Hvis du er åben for input, kan du virkelig lære meget ”.

Og det med at være åben for andres ideer, lægger Sebastian Herche stor vægt på. Han og Nikolaj Mackenzie, der læser på ITU, ændrede nemlig koncept og flyttede fokus fra almindelige borgere til virksomheder.

Drivn tilbyder således et automatisk overblik over CO2-udledningen af medarbejdernes transport, så virksomhederne har et overblik over det samlede forbrug og kan overholde lovkravene i regnskaberne. Ligesom de kan nudge medarbejderne i en grønnere retning.

Vandt eftertragtet pris

Nu har Drivn 10-12 større kunder i folden og er begyndt at tage form. Selv om der naturligvis er lang vej, før virksomheden er rigtig etableret.

Og forleden var de blandt vinderne af CBS Startup Award og modtog 140.000 kroner for bedste forretningside.

”Det er jeg selvfølgelig stolt over. Jeg synes allerede, at jeg har lært meget om iværksætteri. For det første kommer du ikke til at starte med den rigtige idé. Du skal være indstillet på at justere undervejs,” siger Sebastian Herche og fortsætter:

”Dernæst skal du have masser af disciplin. Og måske også lidt naivitet. Du vil blive slået ud undervejs, for det tager lang tid at bygge en virksomhed op. Og den tredje ting, jeg vil fremhæve, er sammensætningen af dit team. At skabe et hold med fælles visioner men forskellige kompetencer kan bringe dig langt.”

CBS Startup Award

Flere kompetencer sættes i spil

Nogle beskriver iværksættere som dem, der tør forlade deres egen komfortzone og stille sig, hvor der ikke nødvendigvis står så mange andre. Som er parate til at tænke i nye løsninger. 

Det er også vigtigt. Men på CBS er det kun en del af pakken.

Vi tilbyder coaching fra uddannede forretningsudviklere og adgang til et netværk af mentorer

Ashlea Wallington, Director

For kreativitet uden viden flytter ikke meget. Og det gør viden uden kreativitet heller ikke. Hvorimod kombinationen af de to egenskaber skaber fornyelse og muligheder.

Eller som Ashlea Wallington, der er Director for Innovation & Entrepreneurship ved Copenhagen School of Entrepreneurship udtrykker det:

Transformative studerende

”Vi er et center for anvendt iværksætteri, og vi ser det som en vital opgave at skabe et miljø, der sammen med de studerendes uddannelser kan være med til at gøre dem transformative. Og hvor de kan eksperimentere med at opbygge de kompetencer, der skal til for at etablere en virksomhed.”

Ashlea Wallington tilføjer, at Danmark og EU har brug for dygtige iværksættere. Regeringens seneste iværksætterstrategi taler således om et stigende behov for nye virksomheder, der kan skabe mere vækst.

”Nogle af de emner, vi tager op, er lederskab, bæredygtighed, teamdynamik og pitch-coaching. Vi tilbyder coaching fra uddannede forretningsudviklere og adgang til et netværk af mentorer, der hjælper med juridiske, marketing- og regnskabsmæssige dilemmaer,” fortæller hun.

Ifølge Ashlea Wallington skal man derudover ikke underkende betydningen af, at de studerende får en dedikeret kontorplads, mødelokaler samt adgang til et professionelt arbejdsmiljø.

Trækker på erfaringen som tennisspiller

Sebastian Herche har det lange lys på. Studierne skal også passes, ligesom han i sommer fik lyst til at prøve kræfter med en Ironman. Men med en fortid som tennisspiller i elite-ungdomsrækkerne er han vant til at strukturere sin hverdag og sætte sig nye delmål.

Lidt af den samme tilgang anvender han nu, hvor han har fokus på salg og økonomi i Drivn. I alt tæller medarbejderstaben nu syv personer, hvoraf de fleste er studerende.

”Jeg ved ikke, om iværksættere er anderledes end andre. Måske drømmer vi lidt stort,” siger han og understreger:

”Jeg er ikke typen, der har en forestilling om, at jeg hurtigst muligt skal have en fed bil og bo i Dubai. Jeg er drevet af en drøm om at gøre en forskel, og jeg har altid gerne villet starte mit eget. Hvis vi får så meget succes med Drivn, at vi en dag sælger det, vil jeg starte noget andet”.

Sidst opdateret: Sekretariat for Ledelse og Kommunikation // 27/11/2024