HA(mat.) - erhvervsøkonomi og matematik

På HA(mat.) arbejder du med virksomheders økonomiske problemer ud fra en matematisk tilgang. Matematik, statistik og datalogi giver dig tankegangen og redskaberne til at beregne og vurdere usikkerheder, som kan hjælpe virksomheder med at træffe bedre beslutninger.


Om uddannelsen

En verden af modeller
Virksomheder træffer ofte omkostningstunge beslutninger, som rækker langt ind i fremtiden. Samtidig er verden i konstant forandring, og jo længere ind i fremtiden, vi prøver at se, jo større usikkerhed er der. Et afgørende spørgsmål for beslutningstagere i virksomheder er derfor, hvordan de kan reducere usikkerhed og risici for at kunne træffe de rigtige langsigtede beslutninger. Hvilke centrale forhold afgør udfaldet, og hvordan hænger de sammen?

På HA(mat.) anvender du matematik, statistisk samt kvantitativ erhvervsøkonomi til præcist at beskrive, analysere, beregne og løse virksomheders udfordringer. Fx kan du bruge algoritmer til at optimere virksomheders logistik. Du kan også vha. matematiske og statistiske modeller vurdere risici på finansielle markeder eller effekten af en markedsføringsindsats. For der er matematik i alt – lige fra egnede måder at behandle data på, til hvordan man kan strukturere arbejdsgange eller forudsige adfærd. Fokus på HA(mat.) er at forstå den matematiske verdens logik og anvende den til at gennemskue de mønstre og systemer, der gemmer sig bag virksomheders problemer.

Matematisk vinkel på virksomheder
Erhvervsøkonomien på HA(mat.) ser på virksomhedsforhold fra en kvantitativ vinkel. Du får en grundlæggende forståelse for erhvervsøkonomi samt forretningsmæssige sammenhænge og dynamikker, så du med hjælp fra matematikken fx kan lave strategier for virksomheders produktion eller finansiering. En virksomhed vil altid være påvirket af sin omverden. Derfor vil du samtidig beskæftige dig med samfundsøkonomiske forhold som eksempelvis konjunkturer og konkurrenceforhold. Det kunne fx være, hvordan renteniveauet både kort- og langsigtet påvirker den generelle vækst i samfundet – og i sidste ende virksomheders investeringer.

Statistik og sandsynlighedsregning er vigtige redskaber til at vurdere og håndtere risici, tilfældigheder og chancer, når man skal træffe økonomiske beslutninger. Eksempelvis indsamler virksomheder i dag store datamængder om deres markeder og kunder. Her kan statistik og sandsynlighedsregning hjælpe med at identificere mønstre og sammenhænge i efterspørgslen. Det kan hjælpe virksomheder til at målrette markedsføringskampagner på forskellige medier og i bestemte perioder, og i sidste ende bruges til at tiltrække eller fastholde kunder. Et andet eksempel kunne være at sammensætte den optimale portefølje af aktier og obligationer, som giver det højest mulige afkast ved et givent risikoniveau. Programmering bliver her et vigtigt værktøj, der letter dit arbejde med beregningerne.

Når det skal være noget med matematik
HA(mat.) består af lige dele erhvervsøkonomi og matematik. I starten er de to fag overvejende opdelte, og du vil have fag, hvor du beskæftiger dig enten med det ene eller det andet. De matematiske fag bygger oven på hinanden, så du løbende lærer mere og mere avanceret matematik. Samtidig giver det en matematisk tilgang til de statistiske og økonomiske fag. I løbet af studiet bliver de forskellige fag mere integreret med hinanden, så du lærer at løse problemer ved at kombinere forskellige redskaber og tilgange. Det er derfor vigtigt, at du interesserer dig for matematik og kan lide at arbejde med det i forskellige sammenhænge – både teoretisk og i praksis.

Du vil lære at løse problemer med stor nøjagtighed og at formulere økonomiske problemer i formler og modeller, som beskriver verden i præcise, kvantitative termer. Når du lærer at identificere de væsentligste forhold i en situation ved hjælp af matematik og logik, bliver din logiske tilgang til andre problemer styrket. Du lærer derfor også at se, hvilke forudsætninger en problemstilling bygger på, hvad du kan udlede af det, og hvilke sammenhænge der er, ud fra en matematisk modeltankegang.


Hør studerende fortælle om HA(mat.)

Få et indblik i de studerendes tanker om og oplevelser på HA(mat.)


 

 

Sidst opdateret: Web editor - Student Communications // 03/10/2024