Du blev ikke optaget. Hvad nu?

CBS har modtaget 18.608 ansøgninger fra 9.176 ansøgere til 3.265 studiepladser. Hvis du er afvist, er du altså én af 5.911 ansøgere, som heller ikke kom ind på CBS. Her kan du læse, hvad du kan gøre nu.

22/07/2024

What now? 2021

Foto: Bjarke MacCarthy

Igen i år har rigtig mange søgt ind på CBS. Da CBS har langt flere ansøgere end studiepladser, betyder det, at mange bliver afvist. Det kan være rigtig ærgerligt ikke at komme ind på det studie, du havde håbet på. I denne artikel afliver vi nogle af de myter, der er omkring optagelse på CBS’ bacheloruddannelser – og så får du gode råd til, hvad du kan gøre nu.
 

INGEN LEDIGE PLADSER

Fordi CBS har langt flere ansøgere, end vi har studiepladser, er der ingen ledige pladser. Der er heller ikke nogen standby-pladser eller venteliste.

Andre uddannelsessteder med ledige pladser
Hvis du gerne vil i gang med at læse i år, kan du undersøge, hvilke andre uddannelser der har ledige pladser.

Du kan finde en liste over uddannelser med ledige pladser på Uddannelses- og Forskningsministeriets hjemmeside

MYTER om studiepladser

Og så til dét med myterne. Der findes flere sejlivede myter om optagelse på bacheloruddannelserne på CBS. Lad os aflive fem myter om studiepladser:

  • Myte: CBS har standby-pladser
    Fakta: CBS har INGEN standby pladser, så selvom du har krydset feltet af i optagelse.dk, så har det ingen betydning for din optagelse på CBS. CBS har heller ingen venteliste eller ledige studiepladser. 
     
  • Myte: Der er en venteliste, hvis optagne studerende springer fra
    Fakta: CBS har IKKE en venteliste. Og der bliver ikke en ledig plads, hvis én, du kender, siger nej tak til en studieplads. Vi har nemlig kalkuleret med, at nogle ansøgere siger nej tak og har derfor taget højde for det i antallet af studiepladser. 
     
  • Myte: Du kan få tilbudt en plads på en lavere prioritet
    Fakta: Du kan IKKE få tilbudt en plads på en lavere prioritet. Alle studiepladser er nemlig blevet fordelt, og du er ikke blevet vurderet i forhold til dine lavere prioriteter, hvis du har fået tilbudt en studieplads på en højere prioritet.
     
  • Myte: Du kan bytte plads med én, du kender
    Fakta: Du kan IKKE bytte studieplads med én, du kender. Vi har nemlig foretaget en vurdering og udvælgelse blandt ansøgere til de enkelte uddannelser. Du kan derfor ikke bare bytte studieplads med én fra en anden uddannelser. 
     
  • Myte: Det stiller dig dårligere at sige nej tak, hvis du vil søge ind igen 
    Fakta: Det stiller dig IKKE dårligere at sige nej tak til en studieplads, hvis du vil søge ind igen i 2025 eller senere. Det gælder både, hvis du vil søge ind på den samme eller en anden bacheloruddannelse. 

to studerende, der kigger på en computerskærm

PLAN B - 5 gode råd

Hvis du er blevet afvist og ikke har en plan B, så er det en god idé at få en nu.

Studievejleder på CBS Thomas Gylling har i mange år vejledt afviste ansøgere. Thomas har fem gode råd til dig, der ikke er kommet ind:

  1. Lad ikke skuffelsen fylde for meget – læg en ny plan
    ”Med det niveau, kvotienterne har, er det meget dygtige ansøgere, vi er nødt til at afvise. De fleste afviste er fuldt ud kvalificerede til at læse på CBS, så det vigtigste er, at man som afvist ansøger ikke bliver skuffet over sig selv. Nåleøjet bliver desværre mindre og mindre, og det giver sig selv, at mange ikke kommer igennem det. Men det har ikke noget med dig at gøre. Du skal ”bare” lægge en ny plan.”
     
  2. Undersøg om andre uddannelser har ledige pladser
    ”Der er mange gode uddannelser landet over, hvor der stadig er ledige pladser, og måske er der en uddannelse, der passer til dig. Måske kan du komme til at læse det samme eller næsten det samme, som du ville læse på CBS, og så kan du komme i gang med at læse allerede i år.”
     
  3. Undersøg hvordan du kan forbedre dine chancer næste år
    ”Hvis du er sikker på, at du vil ind på dén uddannelse på CBS, som du ikke kom ind på i år, skal du se på, hvordan du kan forbedre dine chancer for at komme ind til næste år. Læs kvote 2-reglerne og deltag i infomøder om optagelse, og overvej, hvad du kan gøre. Sådan noget som at have arbejdet på fuldtid eller have læst på en videregående uddannelse er med til at øge dine chancer, men har du egentlig lyst til at bruge ét år på at forbedre dine chancer for MÅSKE at blive optaget til næste år? Der kan ikke gives garantier, heller ikke selvom du i det kommende år knokler som en gal for at kvalificere dig.”
     
  4. Lav en plan A, B og C
    ”Hvis du venter med at søge ind igen til næste år, så lav en plan A, B og C på forhånd. Vælg mange prioriteter, og sæt dig godt ind i sagerne, inden du vælger. Overvej, hvad er vigtigst: Hvor du læser, eller hvad du læser? Nogle gange vælger ansøgere CBS uden at have overvejet, at næsten samme uddannelse kan læses et andet sted, hvor adgangskvotienterne ikke er lige så høje. Der er med andre ord gode alternativer.”
     
  5. Vælg uddannelse ud fra dine interesser
    ”Husk, at en uddannelse, der kræver et meget højt snit, ikke som sådan er bedre, hårdere eller federe, end uddannelser, der kræver et lavere snit. Det handler om antallet af studiepladser i forhold til antallet af ansøgere – intet andet. En uddannelse med en lavere kvotient kan i mange tilfælde give de samme kandidat- og karrieremuligheder som en uddannelse, der kræver et tårnhøjt snit. Du skal altså virkelig se på uddannelsernes indhold og så vælge det, du helst vil beskæftige dig med fremfor at stirre dig blind på, at du vil ind på et bestemt, prestigefyldt studie.”
     

Kontakt en studievejleder

Du er velkommen til at kontakte studievejlederne på CBS, hvis du har brug for hjælp til at finde ud af, hvad der er det rigtige for dig.

Find kontaktoplysninger til studievejlederne 

KVOTE 2 TIL NÆSTE ÅR

Hvis du vil søge ind igen til næste år, kan du allerede nu planlægge, hvordan du skal bruge tiden for at forbedre din kvote 2-ansøgning.

CBS lægger især vægt på to ting i kvote 2:

Deltag i infomøder om at søge ind på CBS i 2025

Vil du vide mere om, hvad du kan gøre det kommende år for at forbedre dine chancer i kvote 2, kan du deltage i et af vores infomøder om optagelse i efteråret 2024 og foråret 2025

Myter om kvote 2

Der er også en række myter om at søge ind på CBS via kvote 2. Vi vil gerne aflive nogle af dem her: 

  • Myte: Man skal ikke opfylde adgangskravene, når man søger ind i kvote 2
    Fakta: Du skal altid opfylde adgangskravene, ligegyldigt om du søger ind via kvote 1 eller kvote 2. Du kan slet ikke blive tilbudt en studieplads, hvis du ikke opfylder adgangskravene.
     
  • Myte: Karakterer betyder ikke noget i kvote 2
    Fakta: Det gør de. I kvote 2 laver vi en helhedsvurdering af dig som ansøger. Her indgår dine karakterer i de specifikke adgangskrav også, og så ser vi på, hvad du har lavet, siden du blev færdig med gymnasiet. Vi lægger også stor vægt på din motiverede ansøgning på de uddannelser, der har sådan én.
     
  • Myte: Den motiverede ansøgning er det eneste, der tæller i kvote 2
    Fakta: Det er det ikke. Din motiverede ansøgning betyder meget, men der er også andre ting, der indgår, fordi vi laver en helhedsvurdering af dig som ansøger.

Spørgsmål?

Hvis du har spørgsmål til CBS, vores uddannelser eller optagelse, er du velkommen til at ringe til os på:

Tlf.: 3815 2738

  • Fredag 26. juli kl. 10.00-15.00
  • Mandag 29. juli kl. 10.00-15.00

Bemærk venligst, at vi kun kan kommentere på din specifikke ansøgning eller træffe beslutninger, hvis du skriver en mail til CBS Admission på bacheloradmission@cbs.dk

Hvornår kan du forvente svar på din mail? 
CBS Admission besvarer også i weekenden efter, vi har sendt svar ud. Vi modtager mange mails, da CBS har fået lidt over 18.000 bacheloransøgninger i år. Vi arbejder så hurtigt vi kan, men du kan derfor forvente lidt ventetid, inden du får svar på din mail. Men bare rolig, vi svarer alle, der her sendt en mail, så hurtigt vi kan.

Sidst opdateret: Web editor - Student Communications // 25/07/2024