Kom og se CBS’ mest ambitiøse studenterprojekt
Som det sømmer sig for en Copenhagen Business School, har CBS’ studerende altid været driftige forretningsfolk. Det borger den Students-ejede nonprofit-virksomhed Spisestuerne APS, der har stået for kantinedriften på CBS i 27 år, den erhvervsdrivende nonprofit-fond SL fonden, der blandt andet driver forlaget Samfundslitteratur, og Students-ejede Café Nexus med den legendariske torsdagsbar-events på Solbjerg Plads for.
Men det kommende Student & Innovation House i den gamle Frederiksberg Politigård, der ligger på Howitzvej 30 i forlængelse af Solbjerg Plads campus, vil ikke kunne undgå at blive kronen på værket.
CBS mest imponerende studenterinitiativ til dato startede som en idé hos tre studentervalgte medlemmer af CBS’ bestyrelse i januar 2013 – tiltrædende Anne Marie Engtoft Larsen, siddende Christian Kongsbak Refshauge og afgående Mads Svaneklink.
Ideen gik ikke ud på at skabe et klassisk studenterhus, de ville mere end det. Visionen var at skabe et studenterdrevet innovationshus, hvis brugere og aktiviteter skaber positive forandringer i samfundet, hvor brugerne gennem aktiviteter, samarbejde, engagement, ansvarlighed og nysgerrighed kunne skaber positiv forandring i samfundet.
Nu forventer projektets styregruppe at vælge totalentreprenør her i efteråret 2017.
Studerende fik 52½ millioner kroner i fondsmidler
CBS, der på den lange bane kommer til at stå for husets løbende drift og vedligeholdelse, købte bygningen til projektet i begyndelsen af december 2014, da initiativtagerne havde fået det første store fondstilsagn på knap 20 millioner kroner fra Villum Fonden. Men kravet til dem var, at de skulle skaffe cirka 54 millioner kroner – så meget ville det nemlig koste at gennemrenovere den gamle politigård fra 1920 på lidt over 3.000 kvadratmeter og dens 80 lokaler fordelt på fire etager plus kælder med fængselsceller.
Styregruppen i projekt studenterhus var på det tidspunkt stadig idemagerne Anne Marie Larsen og Christian Refshauge, der nu havde fået selskab af endnu et studentervalgt medlem af CBS’ bestyrelse, Andreas Gjede.
Efter et kæmpe arbejde med at formulere visionerne for Student & Innovation House-projektet og rejse penge til renoveringen ved at ansøge hos forskellige fonde havde de i begyndelsen af 2016 hentet 52,5 millioner kroner hjem. Det var tæt nok på mål til, at selve projektet kunne tildeles en bygherrerådgiver og skydes i gang.
Men selv om CBS formelt ejer bygningen, og CBS’ garvede jurister og campusudviklere har været dybt involverede i projektet hele vejen igennem, så er det 100 procent de studerendes hus og projekt, ligesom det var deres opgave at finde de mange millioner kroner til det.
2½ års fundraising og projektmageri kulminerer nu
Anne Marie Larsen og Christian Refshauge, der nu havde fået selskab i styregruppen af endnu et studentervalgt medlem af CBS’ bestyrelse, Andreas Gjede, samt to aktive studerende, Anne Katrine Vedstesen og Maria Flora Middelboe Andersen, har siden arbejdet videre på realiseringen.
Indledningsvist tilknyttede styregruppen 20 studerende i forskellige projektgrupper, der som potentielle brugere bidrog med konceptudviklingen for, hvad et Student & Innovation House skulle indeholde af faciliteter, byde på af aktiviteter, og hvad der skulle til for at realisere ideerne.
Sideløbende er aspekter af husets kommende ombygning blevet gjort til et 10 uger langt projekt for bygningskonstruktørstuderende ved Københavns Erhvervsakademi, som der var megen god inspiration at hente fra.
I gang med de sidste detaljer op til startskuddet
Aktuelt er styregruppen i gang med at tilknytte 47 frivillige studerende fra CBS, og andre universiteter og uddannelsesakademier i København, for at begynde brobygningen allerede i tilblivelsesfasen. De studerende, der er organiseret i 8 grupper med forskellige fokus, skal føre arbejdet med husets fremtidige aktiviteter, indhold, governance og partnerskaber frem til konkrete og realisable planer og projekter.
Der er allerede nu identificeret flere fundraising-projekter til byggeriet, der skal sættes i værk. Der skal skaffes penge til en eventuel overdækning af husets atriumgård, et ’Living Learning Lab’, hvor der kan arbejdes med bæredygtighed på et ambitiøst niveau og ’intelligent hus’ (et særsyn ved renoveringer), og endelig indretning og møblering der bryder med vanetænkningen og inspirerer de studerende.
De hidtil indhentede 52½ millioner kroner forventes nemlig kun lige at kunne dække selve ombygningen.
Sideløbende har styregruppen arbejdet videre med og søgt finansiering til den organisatoriske opbygning, der skal sikre livet – og fundamentet for livet – for og i huset på den lange bane, så Student & Innovation House bliver en bæredygtig geschæft, samt forberedelserne til udvælgelsesprocessen af en totalentreprenør til ombygningen. Det forventes at være på plads i efteråret 2017.
Rundvisninger i huset på Alumni Day
Det har været et langt, hårdt stykke arbejde. Heldigvis har den gamle Frederiksberg politistation nærmest været den perfekte bland-selv-slikbutik for den arkitektoniske projektmager. Den gamle bygning står i vidunderlig kontrast til CBS’ megen glas og stål og er fyldt med både gamle fængselsceller og uendeligt potentiale.
Bevaringsværdige detaljer som den store gamle midtertrappe, politimesterkontoret, indbyggede bænke, stuk, klinker, gitterværk og søjler blander sig med gabende kedelige 70’er kontorer med nedsænket loft. Der kan både bevares, og der kan væltes vægge, fjernes lofter og fornys.
Alt det kan man ved selvsyn erfare ved Alumni Day torsdag den 19. maj. Da slår alumnerne og de studerende bag Student & Innovation House døre op for rundvisninger i huset og står klar til at vise de studerendes engagement og fortælle historien om projektet.
Indtil da kan man læse mere om Student & Innovation House her.