Fodbold-VM i Qatar: Derfor er det så svært at kigge væk
Af: Asbjørn Mølgaard Sørensen / Foto: Marco Iacobucci Epp/Shutterstock
Siden Qatar vandt værtskabet til VM 2022 tilbage i 2010 har engelske The Guardian rapporteret om 6.500 døde migrantarbejdere, samt slavelignende forhold under bebyggelsen af Qatars otte nye stadioner.
Nu, hvor fansene er ankommet og turneringen ruller på tv, har Qatars syn på homoseksualitet, ligestilling og alkohol også fået stor opmærksomhed. Og sikkerhedsvagter har slået hårdt ned på danske journalisters gøren og laden i det land, de nu engang er blevet inviteret til fodboldturnering i.
Men selvom det godt kan give os danskere en knude i maven at se på, vil størstedelen af os stadig gerne følge med. Ifølge en voxmeter-undersøgelse ser 63 procent af danskerne med.
Det er på trods af, at vi rent faktisk interesserer os for de humanitære nyheder. 69 procent af de danskere, der ser VM i Qatar, mener stadig at medierne skal dække forholdene i Qatar. Det fortæller Battista Severgnini, der er lektor i sportsøkonomi på Institut for Økonomi på CBS.
”Der er mange grunde til, at langt størstedelen af danskerne alligevel ikke boykotter VM-turneringen. For det første er fodbold ganske enkelt den mest engagerende og vanedannende sport, og VM er den største turnering. Det er simpelthen for svært at undvære,” siger han.
Den perfekte blanding af spænding og overraskelse
Vi mennesker opsøger konstant information. Sommetider fordi vi skal bruge den til noget, men ofte er det ganske enkelt på grund af dens underholdningsværdi.
Ifølge The American Time Use Survey bruger vi voksne mennesker mere end en femtedel af vores vågne tid på at underholde os selv. Og ifølge Battista Severgnini er fodbold intet mindre end fremragende underholdning.
”Fodbold har den perfekte blanding af overraskelser og spænding. Den er anderledes fra andre sportsgrene, hvor man bliver ved med at score – såsom tennis og basketball. I den slags sportsgrene får seeren konstant en indikator på, hvem der er stærkest. Men i fodbold er der få mål, og det gør det meget svært at forudsige vinderen. Alt kan ske, og spændingen er konstant til stede,” siger Battista Severgnini.
Ikke blot et spørgsmål om smag og behag
Battista er italiener og fan af 3.divisionsklubben Pergolettese, og når man som dansker netop har set Tennisspilleren Holger Rune vinde Paris Masters, fristes man til at spørge ham, om ikke det er noget subjektivt at sige, at fodbold er mere spændende, end andre sportsgrene. Men det er simpelthen blevet undersøgt i den akademiske litteratur.
I et studie i Journal of Political Economy fra 2015, har forskere blandt andet undersøgt fodbold, tennis og blackjack – og her havde fodbold klart højere ’suspense’, altså spænding, end de øvrige kategorier. Spænding dækker her over den knugende fornemmelse, at alt kan ændre sig lige om lidt.
”Som mennesker er vi nysgerrige. Vi vil altid vide, hvad der sker om lidt. Når fodbold er så uforudsigelig en sportsgren, så sikrer det, at spændingen er til stede under hele kampen. Vi kan ikke kigge væk. Det svarer lidt til, hvis du har søgt ind på et universitet, og dagen kommer, hvor du venter på at få svar – det er meget svært ikke at blive ved med at holde øje med din indbakke, selvom det ikke påvirker udfaldet.”
Han siger dog, at det er klart, at vi foretrækker forskellige sportsgrene og underholdningsformer, men det afhænger meget af vores egne erfaringer og oplevelser.
”Man ved, at viden omkring emnet giver en større nydelse ved at spille eller kigge på sport. Har man stor erfaring med tennis vil man altså også være langt mere tiltrukket af det. Det skal dog siges, at fodbold er en meget simpel sport at følge med i, og når alle gør det – for eksempel i et land som Danmark, så opstår der også en fælles forståelse og interesse,” siger han.
Fodbold er en stor del af nationalfølelsen i Danmark
Fodbold er i mange lande en del af den nationale identitet, og det gælder også i Danmark. Og det er ifølge Battista Severgnini endnu en af årsagerne til, at vi har svært ved at undvære en turnering som VM.
”Det koster meget mere for os personligt at boykotte fodbold-VM, end hvis vi undlod at se en tennis-turnering. Vi melder os ud af et fællesskab, og samtidig – hvis man skulle have moralske skrupler ved at se VM i Qatar – føler vi os mindre skyldige i at se det, når alle andre gør,” fortæller han.
At fodbold har national betydning for mange lande, skal man ikke lede længe efter eksempler på. Senest annoncerede Saudi Arabien en ny fridag, som direkte resultat af deres sejr over Argentina i VM i Qatar 2022.
At afholde en sportsturnering som VM er aldrig en økonomisk gevinst
Qatar er ikke et af de lande, vi traditionelt forbinder med en stor fodboldtradition. Landet ligger i en ørken, hvor der mellem maj og september måned opstår en tør varme, der kan nå over 45 grader.
Derfor er årets turnering rykket til vintermånederne. Og til lejligheden er der bygget syv nye stadions og restaureret et ottende. Trods store anstrengelser er der opstået meget utilfredshed i den vestlige verden med værtskabet.
Først var der mistanken om korruption, da valget faldt på Qatar, siden kom historierne om de tusindvis af dødfald, samt horrible arbejdsforhold for de mange migranter, som stod for bebyggelsen af stadionerne.
Kort inden turneringen blev det kritiseret, at man i Qatar ikke åbent må vise sin kærlighed med kys i offentligheden. Landets love omkring homoseksualitet og diversitet kom i vælten, og få dage inden VM trak Qatar altså også et løfte tilbage om, at VM-gæsterne skulle have adgang til alkohol i form af øl under kampene.
Når det nu tilsyneladende har været en rigtig stor udgift med rigtig meget dårlig omtale i vesten til følge, hvad får Qatar så egentlig ud af at afholde sådan en turnering?
”At afholde fodbold-VM er stort set altid, set fra et økonomisk synspunkt, en dårlig idé. Det er rigtigt dyrt at opbygge den nødvendige infrastruktur, og den øgede mængde arbejdspladser, det giver, varer ikke ved. Men selvom det er dyrt, og der har været mange protester, så er det stadig lykkedes Qatar at få rigtig mange vigtige personer til at besøge landet. De har hele verdens opmærksomhed i øjeblikket,” siger Battista Severgnini.
Traditionelt set er sportsturneringer også en måde at vinde politisk velvilje, fortæller han.
”Politikere vinder på at arrangere sportsturneringer, fordi det er meget synligt for befolkningen. Det er noget, der kan huskes. Selvom det oftere er bedre at investere i et nyt hospital eller nye veje, så bliver det ikke lagt mærke til eller husket i samme grad. Som nævnt tidligere er det i mange lande også noget, der skaber en national identitet, på trods af at det er en dårlig økonomisk investering,” slutter Battista Severgnini.