Storhed og fald – historien om ØK

En dag sidst i marts 2015 var det slut for en af dansk virksomhedshistories helt store flagskibe. Østasiatisk Kompagni blev endegyldigt afviklet. Med ubegrænset adgang til virksomhedens arkiver fortæller lektor og virksomhedshistoriker Martin Iversen i bogen ”Udsyn – ØK, Danmark og verden” historien om, hvad der gik galt for Skandinaviens største internationale virksomhed.

14/11/2016

Udsyn – ØK, Danmark og verden
(Copyright © Lindhardt & Ringhof)

For første gang fortælles hele historien om storhed og fald i en af de største danske virksomheder gennem tiden. Det sker i bogen Udsyn – ØK, Danmark og verden, som CBS-lektor Martin Iversen er aktuel med.

Østasiatisk Kompagni blev stiftet i 1897 af etatsråd H.N. Andersen, som havde et stort netværk i Asien og en vision om at opbygge infrastruktur og produktion. Udgangspunktet var en linjetrafik mellem København og Bangkok, og i løbet af de næste 100 år kom aktiviteterne til at omfatte handel, industri og søtransport over hele verden.

Historien om ØK er et stykke dansk erhvervshistorie om en virksomhed, der fra starten var tænkt stort og internationalt. I det 20. århundredes første halvdel prægede ØK Danmarkshistorien, selvom dansk og international økonomi i perioden blev stadig mere tillukket og protektionistisk.

”Vil man forstå dansk erhvervsliv, skal man kende ØK’s historie. Så enkelt er det. Kompagniet var det merkantile udenrigsministerium. I de fjerne afrikanske, sydamerikanske og asiatiske lande som Gambia, Venezuela og Burma var der udstationeret unge danske mænd. Gennem årtier opbyggede de et lokalkendskab, som var af afgørende betydning for en særlig dansk international handelstradition. ØK var dermed en af de få store danske kulturbærende virksomheder, på linje med Carlsberg, Danske Bank, LEGO og A.P. Møller-Mærsk,” fortæller Martin Iversen.

I 1970 var ØK Nordens største virksomhed målt på omsætning, men da globaliseringen tog fart, mistede ØK sin livskraft – og i 2015 blev ØK endeligt afviklet som selskabsnavn.

Magtens aktører i centrum
Martin Iversen har som den første historiker haft fuld og ubegrænset adgang til ØK's samlede arkiver og de omfattende skriftlige kilder er blevet suppleret med interviews og opklarende samtaler med en lang række nulevende nøglepersoner.

Bogen handler om magtens aktører og deres motiver, handlinger og konsekvenserne heraf. Det vil sige, den handler om topledelsen i ØK og om de afgørende beslutninger, som de centrale medlemmer af direktion og bestyrelsesråd tog.

ØK var en monumental virksomhed. Fra elefanttransporterne i Siams jungler over de elegante sorte linjeskibe med den bordeauxfarvede bundmaling til de imposante hovedkvarterer. Strukturen i bogen afspejler Kompagniets særegne, fysiske dimension.

Bogen er rigt illustreret, og hovedteksten følges af en selvstændig billedsuite bestående af ni visuelle temaer som ØK i Afrika, H.N. Andersens fredsmægling, M/S Jutlandia, Elev i ØK og Passager på Fionia.

Martin Iversen, mi.mpp@cbs.dk, er virksomhedshistoriker og ansat ved Department of Management, Politics and Philosophy ved CBS.

 

Køb bogen hos Academic Books.

 

Eller reserver den hos CBS Bibliotek.

 

 

Sidst opdateret: CBS Library // 25/04/2018