Entreprenører og investorer mødes på CBS

CBS’ Copenhagen School of Entrepreneurship (CSE) hjælper startup-virksomheder med at nå fra idé til forretning. En af måderne er arrangementer, hvor håbefulde entreprenører pitcher deres forretningsidé. CBS Alumni tog med for at høre, hvorfor CSE vil i kontakt med flere alumner.

23/06/2015

Erdem Ovacik
Foto: CBS' Copenhagen School of Entrepreneurship

Af: Jakob Vesterager

I årevis husede Ovnhallen den Kongelige Porcelænsfabriks glohede ovne. Nu er der næsten stille i det store rum, som CBS har omdannet til foredragssal. På en scene i enden af Ovnhallen skifter et stort digitalurs røde tal fra 3:00 til 2:59, og Erdem Ovacik tager en indånding og begynder på sin elevatortale.

- Forestil dig, at du sidder i et tog om morgenen på vej til arbejde. Du kan gå resten af vejen på 20 minutter, eller du kan tage bussen på 15 minutter. Men det behøver du slet ikke, hvis du bare kan tage en cykel. Det er det, vi gør hos Donkey Republic, fortæller han de omkring hundrede tilhørere ved arrangementet CSE Startup Friday & Mustard Seed.

Erdem Ovacik er administrerende direktør og medgrundlægger af Donkey Republic, der er en af ni unge virksomheder, der fredag den 22. maj pitchede deres ideer i Ovnhallen. Sammen med resten af sit hold vil Erdem Ovacik bygge en forretning på billige bycykler, der nemt kan lejes og åbnes via en smartphone, og som kan stilles og hentes over alt i byen.

Det næste skridt
Da de tre minutter er gået, kommer et af de helt store spørgsmål til en vordende virksomhed.-

Hvis I får de penge, I leder efter, hvad er så de næste skridt?

Spørgeren er en af grundene til, at Ovnhallen i dag er fyldt med forretningsideer. Alex Pitt er nemlig medstifter af Mustard Seed Impact. Han besøger CBS for at høre entreprenørernes ideer om alt fra bycykler til ganghjælpemidler til ældre.

Mustard Seed har base i London og er et såkaldt 'impact investment'-selskab, dvs. et investeringsselskab der hjælper nye virksomheder i gang, som generer positive og bæredygtige resultater. Dermed skaber de også et verdensomspændende netværk af iværksætter-talenter. Mustard Seeds filosofi er, at opgaven med at finde løsninger på vores samfundsmæssige og miljømæssige problemer kan give forretningsmæssig succes i det lange løb. De søger virksomheder der leverer positive resultater på områder som uddannelse, miljømæssig bæredygtighed, økonomisk inklusion, sundhed, familie og samfund.

Mustard Seed blev grundlagt af Alex Pitt og Henry Wigan.  De læste sammen på London School of Economics og blev senere kolleger hos Goldman Sachs. I 2013 gjorde de sig to observationer: dels en stigende interesse i socialt orienteret iværksætteri blandt hvad de mente var nogle af verdens mest begavede dimittender, og dels mangel på kapital til at tage ordentlig fat på dette område. Derfor grundlagde de Mustard Seed for at imødekomme behovet, og siden har de holdt arrangementer på en række universiteter over hele verden.

Det logiske sted
Mustard Seed har investeret i en række sociale iværksættere, bl.a. What3words - som med bare 3 ord, der identificerer et kvadrat på 3x3 meter, tildeler alle steder i verden en unik adresse, også i udviklingslande med dårlig infrastruktur - og Winnow Solutions - som allerede har reduceret madspild i erhvervskøkkener over hele Europa og også snart udenfor Europa.

Det er Mustard Seeds første besøg i Skandinavien, og for Alex Pitt er CBS et naturligt sted at starte.
- Vi valgte CBS på grund af det fremragende ry og rygte, som CBS har som universitet. Næste gang vi kommer – og jeg tror, der bliver en næste gang meget snart – vil vi gerne åbne arrangementet for andre skoler i hele regionen. Men til vores første skandinaviske arrangement var CBS et meget logisk sted at holde det, siger Alex Pitt.

Arrangementet på CBS er et af mange, som Mustard Seed afholder på førende universiteter verden over i England, Australien, Frankrig, Tyskland, Holland, Polen, Portugal, Sydafrika og Spanien. Og kvaliteten af de ni ideer i Ovnhallen har været meget høj, fortæller Alex Pitt.

- Jeg vil ikke gå i detaljer lige nu, fordi jeg skal debriefe med mit team. Men der er nok tre eller fire teams, vi gerne vil følge op på med henblik på at investere, og der er mange forbindelser mellem hvad nogle af disse virksomheder laver og vores eksisterende virksomhedsportefølje. Så vi vil helt klart hjælpe næsten alle de virksomheder på den ene eller den anden måde – selv hvis vi ikke investerer.

Alumner er velkomne
Arrangementet i Ovnhallen blev afholdt af Copenhagen School of Entrepreneurship (CSE), og ud over Mustard Seed deltog også den Sociale Kapitalfond, der investerer i sociale virksomheder i Danmark. CSE er en del af CBS og har som mål at støtte startup-virksomheder, som studerende eller dimittender fra videregående uddannelser står bag.

- Vi gør hvad vi kan, for at hjælpe unge virksomheder og aspirerende iværksættere mest muligt. Uden at opkræve husleje eller andele af virksomheden tilbyder vi bl.a. kontorplads og mødelokaler, samt hjælper dem med at komme i kontakt med de rigtige folk eller ved at afholde arrangementer som dette, fortæller Mads Ejstrup Frederiksen, Investment Coordinator ved CSE.

De har tre gange tidligere afholdt CSE Investor Day, hvor startup-virksomheder har pitchet deres ideer, og gennemsnitligt har en til to virksomheder fundet investorer på den måde. CSE samarbejder også med en række organisationer og investorer, og Mads Ejstrup Frederiksen vil gerne høre fra CBS-alumner.

- Alumner må meget gerne henvende sig til os. Hvis man sidder som nyuddannet med en iværksætteridé eller med en ny virksomhed, vil vi gerne hjælpe, og hvis man vil være mentor for en ny virksomhed, er man også meget velkommen, siger Mads Ejstrup Frederiksen og fortsætter:

- Der er ikke én særlig profil, vi leder efter i en mentor, og man behøver på ingen måde at være en serieiværksættertype - faktisk har mange af de spirende virksomheder behov for vejledning inden for specifikke brancher. Som mentor vælger man desuden selv hvilke startups man vil tilknyttes.

Ud i virkeligheden
Da alle fremlæggelser er færdige, er Donkey Republics idé om bycykler den mest populære blandt publikum, der har stemt online. 44 procent har valgt Erdem Ovaciks pitch som et af de tre bedste.

- Det var sjovt at pitche for studerende, fordi de kan relatere til vores projekt. Men det var selvfølgelig også rigtig interessant, at der var investorer til stede. Og uanset om vi kan hente mere kapital eller ej, så har vi allerede nok til at fortsætte i en overskuelig fremtid. Nu er næste skridt er at få cyklerne ud i virkeligheden, og det kommer til at ske i august.


Læs mere om CSE og kontakt dem, hvis du ønsker at blive mentor etc.

Læs mere om Mustard Seed Impact

Læs mere om Den Sociale Kapitalfond

Sidst opdateret: Alumni // 17/12/2017