Scopus - citationssøgning

Ved du hvem der er førende indenfor dit forskningsfelt? Hvilke artikler der er de vigtigste eller mest citerede? Prøv en anden måde at søge efter akademiske artikler i Scopus.

15/01/2019

Emnemæssigt spænder Scopus bredt indenfor samfundsvidenskab, naturvidenskab og humaniora. Du finder referencer til artikler, bøger og andre publikationstyper. Den indeholder også flere redskaber til at analysere søgeresultaterne og strukturere litteraturen.

Erfarne forskere kender de diskussioner/samtaler, der foregår i litteraturen i deres forskningsfelt. De ved, hvem der er eksperter. Som studerende og "mini-forsker" har du formentlig ikke den viden endnu.

Du kan bliver mere fortrolig med den videnskabelige samtale om et emne ved at følge citationssporene - ved at finde ud af hvem der citerer hvem. Det kalder man citationssøgning.

Se tilbage i tid – ældre referencer

En akademisk artikel har altid en referenceliste/litteraturliste. Det er den litteratur, som forfatteren har brugt som baggrund for sin forskning og artikel. Referencerne i listen er i sagens natur ældre en selve artiklen.

Se frem i tid – nyere referencer

Men hvad nu hvis du gerne vil vide, hvordan den artikel du læser, er blevet brugt af andre forskere? Det er i sådan en situation, du skal bruge en citationsdatabase som Scopus.

Du kan søge efter en specifik artikel, og se hvem der har citeret den. Det betyder, at du finder artikler, der er nyere end den artikel, du er ved at læse. Du kan f.eks. få indsigt i kritik af artiklens teser eller blive inspireret til at kigge på andre forfatteres artikler.

Hvem er de vigtige forfattere?

Ved hjælp af Scopus kan du finde frem til centrale forfattere indenfor et forskningsområde.

Når du søger på et emne, så prøv at klikke på “Analyze search results”. I denne funktion får du søgeresultatet vist i grafer og lister. Du kan se, hvilke forfattere der har skrevet flest artikler, i hvilke tidsskrifter de er udgivet og hvilke overordnede emner de placerer sig i forhold til.

Eksempel på ”Analyze search results”.

Screen photo of analyze result feature

"Search within results"

"Search within results" er en spændende måde at dykke dybere ned i søgningerne. Hvis du tager udgangspunkt i en meget populær/meget citeret artikel, kan du udforske de artikler, der har citeret den (cited by).

Et eksempel kunne være en søgning på "dynamic capabilities"

Sorter resultatet efter "Cited by (highest)" og klik på antallet af citationer den mest populære artikel har.

Prøv så at bruge "search within results.." søgeboksen og tilføj f.eks. pharma*. Dette vil afgrænse resultatet til de artikler, der har cireret den populære artikel, men som samtidig beskæftiger sig med pharma, pharmaceutical, pharmaceutical etc.

Citation search in Scopus

Scopus og Mendeley

Mendeley er et system, der hjælper dig med at organisere og holde styr på de kilder, du bruger. Det er fantastisk godt at bruge, når du skriver større opgave, fordi du kan indsætte henvisninger til dine kilder og efterfølgende generere en komplet litteraturliste på baggrund af dine kildehenvisninger.

Hvorfor nævne det i forbindelse med Scopus? Mendeley og Scopus er ejet af samme firma og de to systemer arbejder godt sammen. Du kan bruge samme login/password og hvis du har gemt søgeresultater i Scopus, kan de nemt eksporteres til Mendeley.

Adgang til Scopus

Scopus er tilgængelig for CBS studerende og ansatte på campus og udenfor samt besøgende på CBS Bibliotek Solbjerg Plads. Spørg endelig personalet om hjælp eller send en e-mail.

Kort introduktion til Scopus

Kom forbi CBS Bibliotek Solbjerg Plads lokale A2.20  torsdag 31. januar 2019, 15:00-15:30 og få en hurtig intro.

Sidst opdateret: CBS Library // 15/01/2019