Fremtidens eksperter: Hun vil bygge bro mellem mennesker og AI

Fremtidens eksperter er en serie, hvor vi i kort format præsenterer nogle af de yngre forskere på CBS. Hvad forsker de i, og hvem er de? I dag møder vi ph.d.-studerende Siv Pedersen fra Institut for Afsætningsøkonomi.

31/07/2024

Siv Pedersen

Hvorfor blev du forsker?  

I hvert fald af to årsager. Den ene er, at jeg har altid været fascineret af forskning, og at jeg allerede i skolen interesserede mig for statistik og videnskabsteori. Den anden er, at jeg i et par år havde arbejdet med teknologi og data i en stor tysk virksomhed. Det var spændende, men jeg kunne mærke, at jeg savnede noget mere dybdegående viden. Så var det oplagt med en ph.d. 

Hvad skal din afhandling afdække?  

Jeg forsker i de konsekvenser, som AI har for mennesker. Jeg ser blandt andet på, hvordan vi anvender AI til kreativt arbejde. Hvad betyder det for eksempel for kvaliteten i arbejdet og for din ejerskabsfølelse til arbejdet, hvis du som ansat i en marketingafdeling anvender AI? I sidste ende handler det om, at vi udnytter de teknologiske muligheder til bedst mulig gavn for os selv. 

Hvordan vil din viden gavne andre?  

Jeg håber, at de metoder og den viden, jeg udvikler, kan gavne de mange aktører, der har berøring med AI. Det gælder naturligvis virksomheder og forbrugere, men også politikere, som skal lovgive på området. Og så håber jeg at kunne bidrage til, at vi mennesker kommer til at trives i en verden, hvor AI vil overtage flere og flere a domæner. Og at vi får en fornuftig balance til udviklingen, for vi har en tendens til at tillægge AI menneskelige kompetencer og egenskaber, og det kan føre til en fejlfortolkning af, hvad det kan bruges til. 

Hvilken anden forsker beundrer mest? 

Det bliver nok professor Erik Brynjolfsson, som jeg var så heldig at besøge på Stanford Institute for Human-Centered AI. Han har en enestående evne til at forstå, hvordan teknologi vil påvirke samfundet. Og så er han meget dygtig til at bygge bro mellem teori og praksis. 

Hvad er din største styrke og din største svaghed?  

Min største styrke er nok, at jeg elsker at tilegne mig nye viden og nye kompetencer. Og det kan jeg jo bruge som drivkraft i mit arbejde. Min svaghed er til gengæld, at jeg er dårlig til at sige nej til nye projekter. Jeg øver mig i at prioritere og udskyde nogle af dem. 

Hvad laver du helst i din fritid?  

Jeg nyder at være sammen med min mand og min søn og den øvrige familie. Og skal det være den store forkælelse, så taler vi om at dykke ved en lille ø i Indonesien. 

Hvilken historisk person beundrer du mest?  

Det må blive den mexicanske kunstner Frida Kahlo. Hendes kunst var banebrydende, og derudover formåede hun at vende et hårdt liv til noget positivt. Så for mig repræsenterer hun en kvindelig styrke og et stort mod. Derudover var hendes mor mexicansk og hendes far tysk. Og det med at familien består af flere nationaliteter, kan jeg godt sætte mig ind i, eftersom jeg er gift med en tysk mand, og vores søn altså har forældre med hver deres nationalitet. 

Hvad ville du gerne være, da du var lille?  

Jeg ved, at min far engang spurgte mig, hvad jeg ville være, når jeg blev stor. ”Det må du bare vente og se”, svarede jeg. Så jeg har åbenbart ikke ville bindes op på noget. Måske blev han et øjeblik bange for, at hans datter ikke ville få nogen interesser, men den bekymring forsvandt vist hurtigt igen. 

Læs mere om Siv Pedersen

Sidst opdateret: Sekretariat for Ledelse og Kommunikation // 31/07/2024