Fremtidens eksperter: fra musiker til forsker

Fremtidens eksperter er en serie, hvor vi i kort format præsenterer nogle af de yngre forskere på CBS. Hvad forsker de i, og hvem er de? I dag møder vi ph.d.-studerende Julian Gerard Blaauw-Mølbæk fra Institut for International økonomi, politik og business

16/07/2024

Julian Gerrard Blaauw-Mølbæk

Hvorfor blev du forsker?

Inden jeg blev forsker, levede jeg et helt andet liv og var i musikbranchen i mange år. Det førte mig fra mit hjem i Sydafrika til England på grund af et job. Så kom der et tidspunkt, hvor jeg ville have en karriere. Derfor læste jeg først en bachelor og derefter en kandidat her på CBS. Jeg opdagede, at der var spændende at nørde med spørgsmål, som jeg ikke kunne finde et svar på i bøger og artikler. Og så var det jo oplagt at tage en ph.d. 

Hvad skal din afhandling afdække?

Jeg undersøger sammensætningen af offentlige og private midler til politisk finansiering, og hvilken rolle det spiller for kandidater og politiske partier, når de f.eks. stiller op til valg. I mine første artikler har jeg fokuseret på henholdsvis Sydafrika og Danmark. Hvor det i Danmark er et ministerium, som er ansvarlig for reguleringen af politisk finansiering, er det i Sydafrika en uafhængig organisation ved navn Independent Electoral Commission. At den er uafhængig, sikrer, at politikere ikke har mulighed for at besætte stillingerne i organisationen med deres venner. Organisationen har sine egne processer og sin egen guvernør, som er valgt på ubestemt tid og ikke kan fyres. Den har derfor gode forudsætninger for at styre Sydafrikas valg uden at blive påvirket af politikerne.  

Hvordan vil din viden gavne andre?

Jeg håber, at min viden vil gøre vælgere klogere på, hvilke spørgsmål de skal stille deres politikere. Det handler om at få politikerne til at stå til ansvar og forhindre at de træffer lovmæssige beslutninger med henblik på egen vinding. Politikere har så at sige ’skin in the game’, hvilket vil sige, at hvis politik var et spil, så agerer de selv både dommer og medspiller. 

Hvilken anden forsker beundrer du mest?

Inden for politisk finansiering er det Sam Power. Han har skrevet en bog, hvori han sammenligner Danmark og Storbritannien fra et reguleringsperspektiv. Han gennemgår hvordan Danmark gik fra at være et enevælde, til at have de første politiske partier, og hvor og hvordan disse fik støtte fra og er blevet større og større med tiden. 

Hvad synes du er den vigtigste opdagelse nogensinde inden for dit forskningsfelt?

Det er nok det, jeg nævnte tidligere med Sam Power, som argumenterer for, at vi bør se politisk finansiering som et problem, hvor politikerne selv laver reglerne, men hvor de også er spillere på banen. Den tese ændrer magtrelationen mellem politikere, andre interessenter og samfundet. Det er et kernepunkt, som vi ofte bare skubber til side og ikke tænker over. Dette skaber problemer som jeg selv synes er blevet tydeligt især i nogle af de lande der ligger i toppen af Corruption Perceptions Index. 
Vi kan ikke outsource eller ændre rollen som politikerne har, men vi bør bestemt have Sam Powers pointe i baghovedet, når vi taler om politisk finansiering.

Hvad er din største styrke og din største svaghed?

Jeg er meget stædig, hvilket nok både er min største styrke og min største svaghed. Det kan spare en for en masse energi at sige nej nogle gange. Jeg tror at stædighed kan være en svaghed, hvis man gerne vil gøre folk omkring sig glade. På den anden side, kan det også være en stor styrke i forhold til at holde fokus uanset hvor meget pres og modstand man møder. 

Hvad laver du helst i din fritid?

Jeg er far til tre. Så jeg bruger det meste af min fritid sammen med mine børn. I øjeblikket bruger jeg en del tid med min ældste datter. Jeg er blevet hendes træner i en basketklub. Så det bruger jeg mandag aften og lørdag eftermiddag på, samt selvfølgelig når de spiller kampe. Det får mig til at fokusere på noget helt andet end politisk finansiering. 

Hvilken historisk person beundrer du mest?

Der er mange, men en af dem er sydafrikaneren Steve Biko. Han var anti-apartheid aktivist i 60'erne og 70'erne og blev slået ihjel i 1977. Han var så at sige far for Sydafrikas black consciousness. Han var meget fokuseret på, hvordan der kunne komme lighed i det politiske system i Sydafrika. Jeg kendte faktisk en af hans sønner. Vi gik i skole sammen, og der var et tidspunkt, hvor jeg blev mobbet meget, og hans søn var den eneste, der beskyttede mig, fordi han var fire år ældre end mig. Det kommer jeg aldrig til at glemme. På daværende tidspunkt vidste jeg selvfølgelig ikke, hvor vigtig hans far havde været for Sydafrikas historie. Personligt ser jeg meget op til ham og hans fortolkning af den politiske situation i Sydafrika. 

Hvad ville du gerne være, da du var lille?

Det snakkede jeg faktisk med min mor om i sidste uge. Hun mindede mig om, at det første jeg ville være, da jeg var lille, var skraldemand. Jeg tror, det var fordi, de var venlige og sagde hej til alle på deres vej, alt imens de udførte et arbejde, som samfundet ikke kan leve uden. 

Læs mere om Julian Gerrard Blaauw-Mølbæk 

Sidst opdateret: Sekretariat for Ledelse og Kommunikation // 16/07/2024