Bekæmpelse af hvidvask: Rapport peger på ændringer
Skitsen til en mere effektiv indsats mod hvidvask af sorte penge bliver offentliggjort på onsdag på CBS. Det sker, når lektor Kalle Johannes Rose præsenterer konklusionerne i den første samlede rapport, der inddrager alle de forskellige sektorer, der beskæftiger sig med bekæmpelse af hvidvask.
Vi mangler en central styring
- Kalle Johannes Rose, lektor
Den vigtigste konklusion er nok, at vi i Danmark mangler en central styring,” fortæller Kalle Johannes Rose, der har en fortid i Finanstilsynet.
”Der er rigtigt mange mennesker, der arbejder med økonomisk kriminalitet. Ud over forskellige offentlige styrelser er der omkring 15.000 virksomheder i den private sektor, som er registreringspligtige,” tilføjer han.
”Virksomhederne skal overvåge mistænkelig adfærd hos deres kunder og samarbejde med myndighederne om at bekæmpe hvidvaskning. Men der er ikke nogen, der ved, om revisoren, advokaten og skattemyndigheden har samme tilgang og risikovurdering, for der er ingen, som har ansvaret for at koordinere indsatserne,” påpeger Kalle Johannes Rose.
Har brug for et dansk perspektiv
Den knapt 100 sider store rapport, som præsenteres på onsdag, indeholder i alt 13 forskellige konklusioner. Den er blevet til på baggrund af en konference over flere dage på CBS tidligere på året. Her var målet at identificere de mest presserende problemstillinger og udvikle konkrete initiativer, der kan gøre bekæmpelsen af økonomisk kriminalitet mere effektiv.
Ifølge et skøn fra Hvidvasksekretariatet hvidvasker kriminelle for omkring 68 milliarder kroner om året i Danmark. Det reelle tal er formentlig endnu større. Men nu skal cirkulationen af fakturafabrikker, momsfinter og lyssky pengestrømme mellem den kriminelle underverden og den noble oververden altså gøres vanskeligere.
”Vi forskere kan tilbyde at levere en jævn strøm af forskningsbaseret viden og analyser med et dansk perspektiv, som de øvrige aktører kan have gavn af. Lige nu læner vi os op af internationale guidelines, men de er ikke altid lige relevante,” siger CBS-forskeren og nævner som eksempel, at FN på et tidspunkt udsendte generelle vejledninger, der relaterede sig til handel med næsehorn.
”Vores rapport viser, at der skal være en betydelig klarere definition af de mange ansvarsområder, der eksisterer i forbindelse med bekæmpelse af hvidvaskning,” fastslår Kalle Johannes Rose, der håber, at myndigheder, beslutningstagere og virksomheder vil tage godt imod indholdet.
Tilmelding til arrangementet, som foregår onsdag klokken 13 på Solbjerg Plads på Frederiksberg, skal ske senest tirsdag: https://cbs.nemtilmeld.dk/1107/