Department of Business Humanities and Law

Balance handler ikke om grænser

- ny ph.d. afhandling om Work-Life Management af Anders Raastrup Kristensen

01/15/2010

- ny ph.d. afhandling om Work-Life Management af Anders Raastrup Kristensen

 

Auditoriet på CBS var fyldt, da Anders Raastrup Kristensen med succes forsvarede sin ph.d.-afhandling ‘Metaphysical Labour: Flexibility, Performance and Commitment in Work-Life Management’ den 8. januar 2010. Afhandlingen er et ErhvervsPhD-projekt gennemført på Institut for Ledelse, Politik og Filosofi finansieret af Rambøll Management og Forsknings- og Innovationsstyrelsen.

Ph.d.-afhandlingen er et kritisk bidrag til teorierne om arbejdslivsbalance, hvor man i mange år har fokuseret på nødvendigheden af, at virksomheder og medarbejderne selv opsætter grænser for arbejde og privatliv (work-life balance). Det synes dog ikke at have mindsket medarbejdernes stress og frustrationer. Anders Raastrup Kristensen påviser i sin ph.d.-afhandling, at det ikke handler om at sætte grænser, men derimod om at definere, hvad arbejde er for den enkelte. Dermed ændres ledelsesopgaven (work-life management) fra at fortælle medarbejderen: ”er det ikke på tide at gå hjem” til at lederen skal spørge ind til medarbejderens forståelse af arbejde, som fx hvorfor medarbejderen stadig er på arbejde, eller om medarbejderen har sat et for højt kvalitetsniveau for sit arbejde. Og medarbejderen skal stille sig selv spørgsmålet: ”hvor meget skal jeg sove for, at nå det jeg gerne vil uden at blive træt” eller ”er det arbejde at sende en e-mail i weekenden”.

Work-life Management handler således både om, at medarbejderne bliver (mere) bevidste om de regler, som de sætter op for deres egen selvledelse, men også at ledelsen fokuserer på disse individuelle regler i stedet for at diskutere grænserne for arbejdets udbredelse med medarbejderne.

Bedømmelsesudvalget udtrykte bl.a. om afhandlingen:

‘This is a fascinating thesis combining philosophy with organizational sociology. It is an imaginative example of the use of philosophical ideas in seeking to understand an everyday problem of the relationship between work and life as currently characterised by the discourse on work-life balance.’

 

Links:

· Anders Raastrup Kristensens ph.d. afhandling

· Anders Raastrup Kristensens

· Anders Raastrup Kristensens hjemmeside

 

 

The page was last edited by: Department of Business Humanities and Law // 04/29/2013