Cand.soc. i Human Resource Management

Cand.soc.HRM giver dig en organisationssociologisk tonet HRM-uddannelse og et unikt udgangspunkt for at bidrage til udviklingen af organisationers HRM strategi og praksis. I en tid med mange krav til forandring fra selv-ledelse, digitalisering, platformøkonomi, high-performance kulturer til mangfoldighedsproblemstillinger, er det i høj grad evnen til at lede og udvikle menneskelige ressourcer, der afgør om organisationer overlever og kan udnytte mulighederne i forandringerne. Det er den ”menneskelige faktor”, der både udgør en stor del af begrænsningen og potentialet for at opnå dette.

Om uddannelsen

HRM-cyklussen og koblingen til organisationens opgave
Uddannelsen dækker på den ene side hele medarbejderlivscyklussen inden for HRM. Fra rekruttering, over udvikling og motivation, til afvikling, afskedigelse af medarbejdere – virksomhedens humane kapital. Du vil få en viden og indsigt, der bl.a. gør dig i stand til at analysere behovene for intern og ekstern rekruttering, at designe job og planlægge medarbejder- og organisationsudvikling. På den anden side vil du også lære at udvikle og gennemføre forskellige HR-strategier (Work-life-balance, motivation, belønning etc.) og at indhente og analysere data om medarbejdertrivsel og performance, ligesom du også vil få viden om afskedigelse af medarbejdere.

Det indebærer også, at analysere kritisk hvilke krav til organisationens ledelse, branchen og samfundet stiller, fx. i form af ligebehandling, diversitet eller arbejdsmiljø. Det handler overordnet om at lære, hvordan du analyserer den strategiske betydning af samspil mellem personer, arbejdsopgaver, job og ledelse. På den måde får du en basis for at arbejde både praktisk og ledelsesmæssigt med HRM på en måde, der understøtter organisationens strategiske behov. 

HR fra indefra og ud til udefra og ind
Cand.soc. HRM fokuserer ikke kun på det, der foregår internt i organisationer, men også det eksterne, fordi organisationen eksisterer i et arbejdsmarked og samtidigt skal leve op til specifikke samfundsmæssige og kulturelle betingelser i omverdenen. Du kommer til at beskæftige dig med emner som beskæftigelsespolitik, social inklusion på arbejdsmarkedet, etik, bæredygtighed og ligestillingspolitik. På det økonomiske felt ses der på, hvordan lokal og global påvirkning influerer på arbejdsmarkedet, dets specialisering og fleksibilitet. Kulturelt kigges der bl.a. på områder som Work-life-balance og meningsfuldt arbejde. Og på det juridiske felt arbejdes der med danske og EU-retslige reguleringer, der påvirker HRM-arbejdet, fx ligestilling, mangfoldighed og arbejdskraftens bevægelighed.

Men HRM handler også om, at sikre organisationens evne til at konkurrere på det marked, hvor den befinder sig. Hvad er det for behov som kunder, borgere eller samarbejdspartnere har, som HRM-aktiviteterne skal være med til at opfylde? Hvordan kan HRM og HR-specialister og ledere opfylde deres centrale partnerroller i organisationens strategiske projekt?

På 1. semester har du et fag indenfor organisation, hvor du vil blive introduceret til en række HR-relevante organisations- og management-teorier, fx forandringsledelse, mangfoldighedsledelse og projekt- og vidensledelse. Og på 2. semester har du et fag indenfor arbejdsmarked, hvor du vil få kendskab til forskellige teorier om arbejdsmarkeder, omhandlende fx segmentering og medarbejderrelationer.

Casebaseret og problemorienteret undervisning
HRM har et stærkt praksisfællesskab. Cand.soc.HRM har derfor et meget stærkt og aktivt advisory board og alumni-netværk. Uddannelsen trækker i høj grad på dette praksisfællesskab ud fra den tanke, at det ikke er nok ’kun’ at tilegne sig de teoretiske kompetencer om HRM, men at disse også skal i spil og afprøves og udvikles i organisationer. Flere af uddannelsens fag har derfor casebaserede og problemorienterede eksamensformer, hvor studerende får afprøvet den teoretiske viden i praktiske analyser. Samspillet mellem teori og praksis er centralt på uddannelsen og eksamensformerne er med til at styrke den læring.


Oversigt over uddannelsen 

1. semester 2. semester 3. semester 4. semester
1. quarter 2. quarter 3. quarter 4. quarter

Valgfag / Praktik/ Udveksling
(30 ECTS)

 

 

 

Speciale (30 ECTS)

 

 

 

 

HRM - teori og praksis (15 ECTS)  Performance Management
(7,5 ECTS)
Labour Market Theory and Analysis (7,5 ECTS) Ledelse af bæredygtighed, etik og diversitet
15 ECTS)
  HRM, organisation og ledelse 
(7,5 ECTS)
Strategisk HRM (7,5 ECTS)  

Du kan læse mere om uddannelsen, det faglige indhold og eksamener i studieordningen for cand.soc. i Human Resource Management.

The page was last edited by: Web editor - Student Communications // 01/20/2025